Ser el bisbetó de Montserrat és un premi per un dia, que indica el paper que la resta de membres de l’Escolania reconeixen en un company, de qui destaquen virtuts que van més enllà del coneixement musicial i del lideratge personal.

Ricard Cots té una relació de parentiu directe amb qui va ser abat de Montserrat Cassià Just (aquest era el seu tiet-avi), nét de la professora de literatura i exregidora d’Educació a l’Ajuntament de Manresa, i besnét de Joan Just, professor de música a Igualada i director de l’orquestra d’Igualada, exmembre de l’Escolania fa un centenar d’anys i es dóna el cas que també havia estat bisbetó en el seu pas per l’Escolania de Montserrat, tal com va recordar, ahir, amb orgull familiar el pare del jove protagonista, Pep Cots.

Aquesta estreta relació familiar dels Cots amb Montserrat fa que l’elecció del jove Ricard com a bisbetó es visqui amb una il·lusió especial i també amb una certa sorpresa, perquè el jove escolà «no és dels nens que destaquen ni dels que exerceixen de líder». En canvi, segons explica el pare, «sí que té com a virtut el fet de fer-se amb tothom i de no tenir problemes amb ningú». Aquesta podria ser la principal virtut d’un nen que primer va ser triat a la seva classe, que després va haver de fer campanya entre la resta d’escolans perquè el votessin i que, finalment, ha tingut el suport majoritari de la resta d’escolans.

Ricard Cots és un dels joves de l’Escolania. Després d’un any d’adaptació, enguany ha començat a cantar amb el grup. De fet, darrerament han fet el primer concert a fora de la basílica, al monestir de Ripoll, i, segons el pare, «va ser fantàstic», perquè hi van poder oferir un gran nivell coral. Ricard és un dels quatre joves de Manresa que actualment són membres de l’Escolania, una de les formacions musicals de veus blanques amb més reconeixement internacional.

Josep Cots explica que al seu fill li agrada molt la música i especialment el cant. De fet, Ricard va començar la seva formació musical estudiant al Conservatori Professional de Música de Manresa. Allà va ser la professora Pilar Carrasco la qui li va descobrir les aptituds per poder ser un dels membres de l’Escolania de Montserrat. Durant un any, la família i el nen van estar fent proves de veu i veient si la il·lusió inicial es mantenia. Finalment, el curs passat el nen ja va estudiar a Montserrat i va començar a rebre la intensiva educació musical que ofereix el centre.

Tot i la relació familiar dels Cots-Just amb l’abadia, el pare del nou bisbetó explica que una bona part de la responsabilitat de la inclinació musical li ve de la part de l’avi matern, que té «una gran afició a la música». Ara, amb el nen a l’Escolania, a tota la família se li ha despertat el cuc musical que podien dur a l’interior.

Enguany, Pep Cots explica que el nen li transmet que està molt integrat al centre i molt satisfet de la formació que hi ha de rebre. Els pares també se senten satisfets dels estudis musicals i de la resta de la formació que rep el nen. Admeten que el fet de tractar-se d’una família de Manresa i que l’Escolania sigui un centre obert fa més fàcil poder portar els joves a Montserrat.

La festa del bisbetó, amb molta participació de la comunitat, dels pares i dels mateixos membres de l’Escolania, se celebrarà dissabte que ve a la tarda.