La Generalitat ha ajornat sense data la realització de les obres de millora de l’escola pública de Gironella. Aquest fet ha creat una gran inquietud i desànim entre la comunitat educativa d’aquest centre que, dilluns, es va convertir en una sonora indignació quan van assisitir al ple i van comprovar la divisió política que hi ha fins i tot al mateix grup d’ERC. Per fer la reforma cal buscar un nou espai per construir una llar d’infants a l’antic edifici del Solc, a la plaça de l’Estació, i aquesta operació necessita canvis urbanístics que l’equip de govern va ser incapaç d’aprovar en primera instàntia perquè tres dels quatre regidors d’ERC, al govern amb CiU, es van abstenir. La situació va esdevenir hilarant quan una regidora d’ERC, en veure la votació, es va desdir i va intentar canviar el seu vot, per una aprovació al projecte. Davant la situació, l’alcalde va convocar un segon ple d’urgència per desfer l’enrenou. Es va votar altre cop, es va aprovar la modificació, per el PSC està en desacord amb el mètodes i vol impugnar la sessió. Actualment l’escola bressol està ubicada dins del CEIP del poble i per fer-hi els treballs de millora que s’hi volen dur a terme és necessari treure-la’n, ja que no hi ha espai per a tot.

Al ple ordinari de dilluns, tres del quatre regidors republicans, l’exregidora d’Educació, Lourdes González, Melitón Espelt i Josep Triviño es van abstenir en la votació d’aquest punt perquè no estan d’acord que s’arregli l’actual edifici de l’escola pública i creuen que seria millor fer-ne un de nova construcció. Aquesta postura ja va provocar en el seu dia una profunda crisi de govern entre els dos socis de l’executiu que va acabar amb la dimissió de González com a regidora d’Educació. Aquesta regidoria la va assumir la cap del grup de CiU, Mercè Font, que aposta per reformar l’actual edifici del centre educatiu.

L’abstenció dels tres regidors esmentats va significar que la modificació urbanística per fer la nova llar d’infants no es va poder aprovar perquè els vots a favor, dels quatre regidors de CiU i el de l’alcalde republicà, Ramon Costa, no sumaven la majoria absoluta necessària per donar-hi llum verd. Un cop efectuada la votació nominal i després que la secretària va constatar que el punt no es podia aprovar, la regidora González va voler rectificar sobre la marxa i va dir que llavors ja hi votava a favor, cosa que no va poder fer perquè ja s’havia abstingut quan era l’hora de votar. La solució que va trobar l’alcalde, Ramon Costa, va ser convocar un ple extraordinari urgent per a deu minuts després que s’acabés la sessió ordinària que s’estava desenvolupant. En aquest segon ple, aquest punt es va poder aprovar, ja que la regidora republicana González, aquesta vegada va votar-hi a favor tot i que Espelt i Triviño es van tornar a abstenir. En declaracions a aquest diari, la regidora González va justificar la seva posició argumentat que havia canviat el sentit del seu vot «per no encallar més el tema». Ella, Espelt i Triviño van ratificar la seva oposició a reformar l’actual edifici de l’escola perquè creuen que és millor fer-ne un de nou

L’únic grup a l’oposició, el PSC, no va assistir a aquesta segona sessió. El seu portaveu, Joan Torra, va anunciar que l’impugnaran per defecte de forma, ja que no s’hi va convocar tots els regidors de la corporació i més concretament el tercer regidor del grup socialista, que dilluns no va assistir al ple ordinari on es va crear aquesta singular situació.

Una quinzena de membres de la comunitat educativa que van assistir al primer ple van mostrar la seva impotència i indignació davant el resultat de la primera votació afirmant que el que havia passat era «una vergonya». Van sortir de la sala i es van esperar a la porta d’entrada de la casa consistorial. A mesura que van anar sortint els regidors, els van anar aplaudint en un gest sarcàstic per una situació que consideren «lamentable». Els representants de pares i mares i dels mestres asseguren que l’actual govern de Gironella i l’anterior no té la millora de l’escola com una actuació prioritària en la seva agenda de treball. A més, van criticar que els regidors d’ERC no fossin capaços de mantenir una posició unitària en les votacions al ple.

Representants de la comunitat educativa van explicar a aquest diari que l’escola no reuneix totes les condicions per impartir-hi classes. Una situació que fins ara s’ha anat trampejant amb la promesa que aviat es farien les obres per millorar el centre. Tanmateix, la regidora Mercè Font, com va dir al ple, recentment els ha comunicat que la Generalitat ha deixat sense data l’execució aquests treballs per la crisi. Això fa que la comunitat educativa es plantegi reclamar que s’arreglin les mancances que té el centre. El darrer exemple del mal estat de l’edifici i de les seves instal·lacions es va viure dilluns, quan l’escola es va quedar sense calefacció i amb una temperatura interior d’11 graus. També denuncien que els vidres no aïllen bé i que la instal·lació elèctrica no és adequada. A més de no disposar de l’espai suficient. Actualment el centre té 176 alumnes.