05 de desembre de 2008
05.12.2008
bages

Súria impulsa un estudi sobre l´ús turístic i educatiu de les instal·lacions mineres

04.12.2008 | 01:00
Darrer dia de treball a les galeries del pou 4 de Súria, que va deixar de funcionar el 31 d´agost del 2006

L´empresa manresana Transversal està ultimant un treball que concretarà les possibilitats d´aprofitar turísticament les instal·lacions del pou 4 de la mina de Súria.

Aquest pou està en desús des de fa dos anys i des de llavors, l´Ajuntament de Súria, amb la col·laboració d´Iberpotash, treballa per veure com es pot continuar traient rendiment de les instal·lacions mineres. Segons ha avançat l´alcalde del municipi, Antoni Julián, el treball que s´està fent, i que disposa d´una subvenció del departament de Treball de la Generalitat, analitza tant les potencialitats turístiques del pou miner com les docents. Alhora no descarta que inclogui les instal·lacions mineres d´Iberpotash que continuen actives en el marc d´un projecte de desenvolupament de turisme industrial.

Aquest treball complementarà els treballs previs que va fer l´any 2006 la Diputació de Barcelona, just quan el pou miner, del qual s´extreia potassa, va deixar de funcionar. Aquells primers treballs plantejaven la possibilitat d´utilitzar les instal·lacions per mostrar a estudiants el funcionament de les mines i de la maquinària d´obra pública. En el projete de l´escola minera hi ha involucrada la UPC. També s´estudiava l´explotació turística de l´antic pou miner.

Segons ha explicat l´alcalde, Antoni Julián, aquest nou treball, que es vol presentar a final de gener o principi de febrer, aprofundirà molt més i concretarà les potencialitats docents i turístiques d´aquestes instal·lacions. A més, en principi, descarta algunes de les primeres idees que es plantejaven, que susciten problemes de seguretat. De tota manera, Julián ha manifestat que «potser s´hi pot trobar solució». Per exemple, s´havia parlat de desmantellar l´antiga cinta que servia per transportar el material extret al pou fins a la planta. A l´estiu, però, tant l´Ajuntament com l´empresa Iberpotash van exposar la seva voluntat de donar-hi un nou ús. S´havia apuntat la possibilitat que pogués ser utilitzada com a passarel·la per a un recorregut mediambiental a l´entorn del Cardener.

Julián ha destacat que el treball s´ha fet amb la complicitat de l´empresa minera Iberpotash, propietària del pou i que, a banda de col·laborar-hi, podria entrar a formar part del projecte que en sorgeixi, incorporant-hi les instal·lacions en actiu. De fet, l´estudi de potencialiats turístiques té en compte tota l´àrea d´influència de la mineria a Súria, inclòs el salí.

Iberpotash va deixar d´explotar el pou número 4 de les mines de Súria el 31 d´agost del 2006, després de més de 81 anys d´explotació i amb l´objectiu de concentrar l´extracció de potassa a la zona de Cabanasses. El pou número 4 de les mines de Súria es va obrir el 1925, i les successives generacions que miners que hi van treballar en van extreure gairebé 50 milions de tones de mineral. Actualment encara hi ha un equip que s´encarrega de fer el manteniment de les galeries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook