Van començar de bon matí, uns a l´àrea del túnel del Cadí i altres a Llívia i a la Guingueta d´Ix (Bourg-Madame). A la tarda van repetir controls en algunes d´aquestes zones i van patrullar també per la fira d´hivern de Sallagosa. L´acció conjunta de les forces de seguretat es va dur a terme arran dels acords adoptats, en el seu dia, entre els estats espanyol i francès i recollits al tractat de Blois. L´acord de Blois va ser signat el 7 de juliol del 1998 i va permetre la creació del Centre de Cooperació Policíaca i Duanera (CCPD) entre els dos països, al Pertús. El CCPD del Pertús va ser inaugurat el 25 de novembre del 2002, i la policia autonòmica catalana es va incorporar al tractat l´any 2007, després de l´aprovació feta per la Junta de Seguretat de Catalunya. El mes de maig del 2008 els agents dels Mossos d´Esquadra van entrar a formar part del CCPD.

El centre del Pertús està estratègicament implantat al si d´un espai d´intensa circulació transfronterera, amb riscos inevitables en matèria de seguretat pública i de tràfics il·lícits de tota mena, com també de trànsit de grups dedicats a la petita, mitjana i gran delinqüència. A la zona cerdana, fronterera entre Catalunya i França, no s´ha creat un centre de cooperació de les característiques del Pertús. No obstant això, aquests cossos de seguretat han apostat per coordinar-se entre si.

El responsable de l´Àrea Bàsica Policial dels Mossos d´Esquadra a la Cerdanya, Manel Batllori, no ha dubtat a qualificar la posada en marxa d´aquest servei de «fita històrica». Batllori ha destacat la necessitat d´establir canals organitzats d´acció entre els diferents cossos de seguretat, en benefici de la seguretat ciutadana. L´operatiu ha servit, així, per intercanviar informació sobre protocols i diferents sistemes d´intervenció policial en determinats casos.