07 de desembre de 2008
07.12.2008
Cerdanya

Mossos, gendarmes i Guàrdia Civil organitzen el primer dispositiu transfronterer de la Cerdanya

07.12.2008 | 01:00

Mossos d´Esquadra, gendarmes francesos i Guàrdia Civil van establir ahir, de forma conjunta, el primer operatiu de vigilància i control a la Cerdanya. Més de deu agents, entre els tres cossos de seguretat que conviuen a la Cerdanya, van efectuar una desena llarga d´accions puntuals a diferents indrets de la comarca entre el matí i la tarda. En total van organitzar-se sis patrulles, amb la mobilització de catorze agents, la majoria gendarmes francesos. Junts van portar a terme diferents accions de seguretat ciutadana en general, com per exemple controls de velocitat o controls i escorcolls de vehicles per detectar possibles casos de tràfic d´estupefaents. Aquests cossos preveuen que aquesta imatge es faci habitual amb el pas del temps.

Van començar de bon matí, uns a l´àrea del túnel del Cadí i altres a Llívia i a la Guingueta d´Ix (Bourg-Madame). A la tarda van repetir controls en algunes d´aquestes zones i van patrullar també per la fira d´hivern de Sallagosa. L´acció conjunta de les forces de seguretat es va dur a terme arran dels acords adoptats, en el seu dia, entre els estats espanyol i francès i recollits al tractat de Blois. L´acord de Blois va ser signat el 7 de juliol del 1998 i va permetre la creació del Centre de Cooperació Policíaca i Duanera (CCPD) entre els dos països, al Pertús. El CCPD del Pertús va ser inaugurat el 25 de novembre del 2002, i la policia autonòmica catalana es va incorporar al tractat l´any 2007, després de l´aprovació feta per la Junta de Seguretat de Catalunya. El mes de maig del 2008 els agents dels Mossos d´Esquadra van entrar a formar part del CCPD.
El centre del Pertús està estratègicament implantat al si d´un espai d´intensa circulació transfronterera, amb riscos inevitables en matèria de seguretat pública i de tràfics il·lícits de tota mena, com també de trànsit de grups dedicats a la petita, mitjana i gran delinqüència. A la zona cerdana, fronterera entre Catalunya i França, no s´ha creat un centre de cooperació de les característiques del Pertús. No obstant això, aquests cossos de seguretat han apostat per coordinar-se entre si.
El responsable de l´Àrea Bàsica Policial dels Mossos d´Esquadra a la Cerdanya, Manel Batllori, no ha dubtat a qualificar la posada en marxa d´aquest servei de «fita històrica». Batllori ha destacat la necessitat d´establir canals organitzats d´acció entre els diferents cossos de seguretat, en benefici de la seguretat ciutadana. L´operatiu ha servit, així, per intercanviar informació sobre protocols i diferents sistemes d´intervenció policial en determinats casos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook