«El tast ha esdevingut una part fonamental de la mostra gironellenca». Eren les paraules de Ramon Costa, alcalde de la vila, que afegia que «el poble vell del municipi és tan especial que es crea un caliu extraordinari».

El sol no va sortir en tot el matí, però l’afluència de públic va ser constant. A l’entorn de la gran perola on tradicionalment es cou el blat de moro s’hi acumulaven centenars de persones des d’una estona abans que comencés el repartiment. Com sempre, n’hi havia que la volien tastar allà mateix, i d’altres que optaven per endur-se l’escudella a casa.

De fet, tal com afirmava el xef berguedà Miquel Màrquez, la popularitat d’aquest plat ha crescut tant des de la seva reaparició en el panorama culinari que «hi ha gent que en guarda per a algun dels àpats de les festes de Nadal, però hauria d’aparèixer més sovint en les cartes dels restaurants locals». Màrquez va reiterar «la importància de crear símbols importants per a la cuina de la comarca, fins i tot més enllà dels conegudíssims bolets». El xef, que va ser l’artífex de la seva recuperació, va recordar també «el valor simbòlic d’aquest menjar com a plat de la pau», i «el seu paper estrella a la Fira de la Puríssima en aquest municipi del baix Berguedà».

L’actual senadora per Convergència i Unió Montserrat Candini era també present a l’acte, convidada pel consistori local, i va destacar aquest tast com «un tret diferencial que aporta singularitat a la mostra», i va elogiar l’Ajuntament de Gironella per «mantindre les coses que fan que el territori sigui una cosa viva». Candini va subratlla, a més a més, que «la gran quantitat de gent que hi ha significa que els ciutadans saben valorar els seus elements d’identitat». Per aquest motiu, la senadora catalana va assegurar que «l’afluència de gent es mantindrà fàcilment en el futur». D’altra banda, també van assistir a l’acte alguns alcaldes de la zona, com Juli Gendrau, de Berga, Saturnino Domínguez, de Puig-reig, i Josep Oliva, de Navàs. Tots van situar-se en l’indret reservat per a les autoritats en el moment de fer el tast.

El blat de moro escairat, però, no va ser l’únic acte que va aplegar una multitud, ahir, a Gironella. La fira d’artesans era un constant anar i venir de gent, que mirava i comprava productes alimentaris i articles, fets a mà, de tot tipus. En aquest sentit, hi va haver la presència d’una quarantena llarga de parades, tant de la vila i de la comarca com d’altres punts de Catalunya. A la mostra s’hi podien veure, doncs, algunes parades de productes elaborats a la zona, com les diferents cansaladeries locals i d’altres de mel, formatge i neules. A més, també hi havia demostracions d’oficis artesanals. Tots els paradistes coincidien a indicar que l’ambient era «aclaparador, amb centenars de persones passejant de parada en parada, i omplint de vida la part vella de la vila». El nivell de vendes era també «molt elevat», tal com remarcaven molts dels expositors, que no van parar d’atendre un client rere un altre durant una bona part del matí. Tot i que la fira es concentrava al nucli antic, l’ambient a la resta del poble era semblant, amb les botigues obertes.