10 de desembre de 2008
10.12.2008
40 Años
40 Años
bages

Prou Sal! acceptarà un nou runam si es redueix el que hi ha acumulat

10.12.2008 | 01:00

La plataforma Prou Sal! de Sallent estaria disposada a acceptar la creació d´una nova zona d´abocaments de residus de les mines de potassa si, a canvi, l´empresa es compromet a reduir la quantitat acumulada al runam del Cogulló.

Aquest col·lectiu està mantenint contactes amb tots els partits amb representació municipal perquè es comprometin a fer complir aquesta condició a l´empresa a canvi de reservar els terrenys necessaris per als nous abocaments. Aquesta reserva es preveurà en el nou pla urbanístic, que s´ha d´aprovar inicialment aquest mes.

En concret, tal com ja va informar Regió7 el setembre del 2007, es preveu fer aquesta reserva en una zona de l´entorn del Cogulló, en direcció a Santperdor. Aquesta reserva permetria a l´empresa minera continuar acumulant fins a uns set milions de tones més de residus de l´explotació i, al ritme de producció actual, abocar-ne durant uns quatre anys més.

La intenció de Prou Sal!, segons ha explicat un dels seus portaveus, Josep Ribera, és que tots els grups municipals es comprometin a introduir en el redactat del planejament una condició que reguli definitivament aquesta problemàtica. Els demanen que especifiqui que no s´autoritzarà cap espai d´ampliació mentre continuï el ritme d´abocaments actual.

Segons Josep Ribera, es tracta que, si es fan abocaments en els nous terrenys, se´n tregui del runam actual, ja sigui per la via del retorn a l´interior de les galeries, per l´aprofitament del residu per a altres usos o per un millor aprofitament del mineral, que redueixi la quantitat de material que es rebutja.

Si s´accepta aquesta condició, Prou Sal! anuncia que no s´oposarà a la reserva de sòl en el nou planejament. Per a Ribera, aquesta és la darrera oportunitat que té el municipi de pronunciar-se sobre el futur del runam. Per aquest motiu, en el pròxim ple ordinari, que tindrà lloc aquest divendres, es demanarà un posicionament dels partits polítics sobre aquesta qüestió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema