Aquest col·lectiu està mantenint contactes amb tots els partits amb representació municipal perquè es comprometin a fer complir aquesta condició a l’empresa a canvi de reservar els terrenys necessaris per als nous abocaments. Aquesta reserva es preveurà en el nou pla urbanístic, que s’ha d’aprovar inicialment aquest mes.

En concret, tal com ja va informar Regió7 el setembre del 2007, es preveu fer aquesta reserva en una zona de l’entorn del Cogulló, en direcció a Santperdor. Aquesta reserva permetria a l’empresa minera continuar acumulant fins a uns set milions de tones més de residus de l’explotació i, al ritme de producció actual, abocar-ne durant uns quatre anys més.

La intenció de Prou Sal!, segons ha explicat un dels seus portaveus, Josep Ribera, és que tots els grups municipals es comprometin a introduir en el redactat del planejament una condició que reguli definitivament aquesta problemàtica. Els demanen que especifiqui que no s’autoritzarà cap espai d’ampliació mentre continuï el ritme d’abocaments actual.

Segons Josep Ribera, es tracta que, si es fan abocaments en els nous terrenys, se’n tregui del runam actual, ja sigui per la via del retorn a l’interior de les galeries, per l’aprofitament del residu per a altres usos o per un millor aprofitament del mineral, que redueixi la quantitat de material que es rebutja.

Si s’accepta aquesta condició, Prou Sal! anuncia que no s’oposarà a la reserva de sòl en el nou planejament. Per a Ribera, aquesta és la darrera oportunitat que té el municipi de pronunciar-se sobre el futur del runam. Per aquest motiu, en el pròxim ple ordinari, que tindrà lloc aquest divendres, es demanarà un posicionament dels partits polítics sobre aquesta qüestió.