13 de desembre de 2008
13.12.2008
40 Años
40 Años
bages

Cardona crea nous productes d'artesania de la sal en què intervé el disseny per obrir nous mercats

13.12.2008 | 06:00

El treball en comú dels dos tallers d´artesania de la sal de Cardona i els dissenyadors Gerard Moliné i Albio Nascimento ha donat com a fruit una dotzena de nous productes elaborats amb sal de Cardona.

Aquest projecte, impulsat per la Generalitat a través d´Artesania Catalunya, té com a objectiu reactivar i modernitzar oficis ancestrals lligats a diferents punts del territori català, de manera que siguin competitius amb nous productes basats en dissenys que responguin al mercat actual. A partir de la sal de Cardona s´han creat instruments de cuina, objectes de decoració i productes per a la higiene personal.

L´exposició dels nous productes, que s´ha titulat «La sal de Cardona», es pot veure fins al dia 11 de gener vinent al vestíbul de l´Arxiu Municipal de Cardona. En l´acte d´inauguració de la mostra, el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, va incidir en l´aposta per tal de vincular l´artesania «a un nou mercat per fer-la viable», i va considerar que per això cal crear «estris que siguin útils o decoratius». Al mateix temps, Valdero va assegurar que amb aquesta línia de treball també es demostra que l´artesania «pot anar vinculada al turisme», de manera que el visitant pugui trobar «atractiu comprar un objecte exclusiu».

La directora d´Artesania Catalunya, Gemma Amat, va incidir en el fet que l´artesania de la sal a Cardona «és viva», ja que hi ha dos tallers (Art-sal i Taller Artesà de la Sal), i va mostrar-se satisfeta del resultat del projecte a la vila «perquè és un repte, ja que és un llenguatge que costa d´entendre, perquè és molt innovador i es fa amb una perspectiva de futur». Per exemple, a partir de la sal de Cardona s´ha creat una col·lecció de llums, una llosa per cuinar al forn, esponges amb sals de bany, un saler de sal, oueres per fer ous passats per aigua i dos anells que van units (com si fossin unes ulleres) i que s´han de trencar per certificar el compromís d´una parella.

També l´alcalde de Cardona, Josep Maria Sala, va mostrar-se sorprès «per les possibilitats d´un material com la sal» que fins ara no havia visualitzat i va considerar que el camí iniciat de posar en contacte artesans i dissenyadors «obre noves expectatives d´on podem arribar donant un valor afegit a un material del qual disposem a tones».

El projecte que s´ha dut a terme a Cardona amb l´artesania de la sal és el cinquè que es fa a Catalunya dins del programa que s´ha anomentat «Oficis singulars», que vol reivindicar la identitat d´alguns oficis ancestrals amb denominació d´origen catalana. Es busca preservar la seva continuïtat, fixar la població al territori i fer arribar l´artesania al mercat per tal que respongui a les noves demandes del consumidor. Els precedents són l´artesania de la pauma de les Terres de l´Ebre, els productes d´alabastre de Sarral, la ceràmica de la Bisbal i la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema