Aquest projecte, impulsat per la Generalitat a través d’Artesania Catalunya, té com a objectiu reactivar i modernitzar oficis ancestrals lligats a diferents punts del territori català, de manera que siguin competitius amb nous productes basats en dissenys que responguin al mercat actual. A partir de la sal de Cardona s’han creat instruments de cuina, objectes de decoració i productes per a la higiene personal.

L’exposició dels nous productes, que s’ha titulat «La sal de Cardona», es pot veure fins al dia 11 de gener vinent al vestíbul de l’Arxiu Municipal de Cardona. En l’acte d’inauguració de la mostra, el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, va incidir en l’aposta per tal de vincular l’artesania «a un nou mercat per fer-la viable», i va considerar que per això cal crear «estris que siguin útils o decoratius». Al mateix temps, Valdero va assegurar que amb aquesta línia de treball també es demostra que l’artesania «pot anar vinculada al turisme», de manera que el visitant pugui trobar «atractiu comprar un objecte exclusiu».

La directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat, va incidir en el fet que l’artesania de la sal a Cardona «és viva», ja que hi ha dos tallers (Art-sal i Taller Artesà de la Sal), i va mostrar-se satisfeta del resultat del projecte a la vila «perquè és un repte, ja que és un llenguatge que costa d’entendre, perquè és molt innovador i es fa amb una perspectiva de futur». Per exemple, a partir de la sal de Cardona s’ha creat una col·lecció de llums, una llosa per cuinar al forn, esponges amb sals de bany, un saler de sal, oueres per fer ous passats per aigua i dos anells que van units (com si fossin unes ulleres) i que s’han de trencar per certificar el compromís d’una parella.

També l’alcalde de Cardona, Josep Maria Sala, va mostrar-se sorprès «per les possibilitats d’un material com la sal» que fins ara no havia visualitzat i va considerar que el camí iniciat de posar en contacte artesans i dissenyadors «obre noves expectatives d’on podem arribar donant un valor afegit a un material del qual disposem a tones».

El projecte que s’ha dut a terme a Cardona amb l’artesania de la sal és el cinquè que es fa a Catalunya dins del programa que s’ha anomentat «Oficis singulars», que vol reivindicar la identitat d’alguns oficis ancestrals amb denominació d’origen catalana. Es busca preservar la seva continuïtat, fixar la població al territori i fer arribar l’artesania al mercat per tal que respongui a les noves demandes del consumidor. Els precedents són l’artesania de la pauma de les Terres de l’Ebre, els productes d’alabastre de Sarral, la ceràmica de la Bisbal i la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm.