Algunes de les incidències detectades, segons ICV, consisteixen en «expedients incomplets sense part de la documentació exi-gida o sense justificacions». A més, afegeix, «un dels requisits era tenir el suport de dos ajuntaments per a la realització de l´activitat, i en alguns casos el Consell ha acceptat expedients amb un sol suport o ha admès com a suport simples cartes de reconeixement de l´existència de l´entitat. Com a mostra de la manca de rigorositat en el procés, fins i tot es proposava donar una subvenció a un empresa que, sense dubtar de la realització d´activitats molt lloables, no tenia cap cabuda en una convocatòria per a entitats sense anim de lucre, i un dels expedients presenta una certificació signada per la mateixa persona que la sol·licita». El grup d´ICV assegura que «cap dels expedients presentats no disposa d´un informe tècnic, jurídic o econòmic que justifiqui els motius que han portat a la seva acceptació o denegació».

Iniciativa ja ha presentat una pregunta a respondre per escrit per saber les causes per a la denegació de sol·licituds, ja que, assegura, «s´han concedit subvencions a entitats que no han presentat tota la documentació exigida, mentre que d´altres, en les mateixes circumstàncies n´han quedat excloses. És per això que també s´ha preguntat a quins documents es fa referència quan es parla de manca de documentació i si aquesta ha estat reclamada, així com per quin mitjà i amb quins terminis».

ICV explica que va demanar al president del Consell Comarcal de l´Anoia, Xavier Boquete, que «posés ordre en aquest veritable guirigall que posa en dubte, per una mala gestió, l´objectivitat del Consell en l´atorgament de subvencions a entitats de la comarca. Es tracta d´un cas greu de manca de transparència en l´atorgament de diner públic», assegura.

La formació afegeix que es va abstenir en la votació per «no perjudicar les entitats que es van presentar a la convocatòria, que fins a final d´any no han rebut resposta a les seves peticions i que en cap cas no són culpables de la nefasta gestió que sobre aquest assumpte ha fet el govern del Consell», que formen CiU i ERC.

ICV proposa la creació d´un nou reglament que «s´adaptés a la llei del 2003 i regulés tot el procés, que faciliti a les entitats tramitar les sol·licituds i als ajuntaments les certificacions a través de formularis i impresos normalitzats disponibles al web del Consell, més encara quan es tracta d´associacions i entitats on les persones treballen de forma voluntària». L´existència d´un nou reglament, conclou la formació ecosocialista, hauria de servir també «per establir mecanismes de control per tal que les entitats justifiquin posteriorment la realització de l´activitat que ha estat subvencionada».