19 de desembre de 2008
19.12.2008
bages

L'accés a Montserrat per Can Maçana es reobrirà dissabte

18.12.2008 | 01:00

Si no hi ha entrebancs de darrera hora, Montserrat recuperarà aquest dissabte l´accés per carretera per Can Maçana (BP-1103), 46 dies després que quedés inutilitzada per una forta esllavissada.

Ahir ja s´enllestien els treballs d´asfaltatge del tram que va quedar més malmès per l´impacte de les roques, alhora que pràcticament ja s´ha completat la instal·lació de les barreres protectores a la base de la zona on hi va haver el despreniment.

Fins a final de novembre no es va poder començar a treballar pròpiament en la reparació de la calçada que va resultar afectada, d´aproximadament 50 m de longitud, ja que prèviament es van haver de fer totes les operacions de sanejament de l´àrea d´on es van desprendre les roques i terra. Un cop es van tenir les màximes garanties que no hi havia en aquesta zona material inestable que amenacés de caure, es va començar a treballar en la instal·lació de les xarxes de seguretat i, paral·lelament, en la reparació de la carretera.

L´esllavissada va tenir lloc el 4 de novembre passat a l´àrea del torrent de les Guilleumes, amb la caiguda de roques de gran tonatge. En tota aquesta zona que es va veure afectada, i com ja es va fer l´any passat amb els despreniments que hi va haver als Degotalls, s´han col·locat el que tècnicament es coneix com a barreres dinàmiques, xarxes metàl·liques flexibles i de màxima resistència que s´instal·len en horitzontal per aturar la possible caiguda de roques. Aquestes malles s´han posat al llarg de 90 metres de longitud i tenen una amplada de 4 metres, i estan pensades per amortir l´impacte de blocs de fins a uns 10 metres cúbics.

Abans d´aquesta tasca es va procedir a fixar algunes roques que havien quedat inestables, operació durant la qual cal recordar que van morir dos treballadors de l´empresa Inaccés Geotècnia Vertical, l´1 de novembre passat. Els dos operaris es van veure arrossegats pel mateix bloc que estaven perforant per estabilitzar-la.

Pel que fa a la carretera de Monistrol a Montserrat –que es va reobrir al trànsit quatre dies després del despreniment–, s´ha mantingut fins ara amb pas alternatiu regulat amb semàfors en el tram que quedava per sota de la zona de l´esllavissada per facilitar els treballs que s´estaven fent. Es preveu, però, que dissabte quedi completament normalitzat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema