Això en un municipi especialment sensible, sobretot per la presència dels runams salins que han generat un tens debat social. Associacions com Prou Sal! i Món Salat, que han abanderat durant els últims anys les protestes per la situació ecològica al municipi a causa dels runams, són alguns dels membres que formen part del consell.

El consell servirà per posar en comú tots aquells problemes relacionats amb el medi ambient que vulguin exposar els membres i perquè l’Ajuntament doni a conèixer tot el que en aquest sentit s’està fent. L’objectiu d’aquesta nova organització és actuar com a organisme de consulta i assessorament del ple de l’Ajuntament. Per això hi haurà plens ordinaris cada dos mesos, on es tractaran tots els punts que les entitats membres vulguin exposar.

El consell no té cap poder de decisió sobre les actuacions de l’Ajuntament. Ara bé, podrà elevar als plenaris aquells punts que prèviament s’hagin consensuat i rebin, mitjançant el vot, la conformitat dels membres del consell. De la mateixa manera, les decisions que afectin directament la composició o actuació del consell hauran de passar pel plenari i ser discutides pel govern sallentí. Per la seva banda, l’Ajuntament de Sallent es compromet amb la creació d’aquest consell a passar tota la documentació, projectes i estudis que hi ha al consistori relacionats amb el medi ambient a tots els membres. D’aquesta manera, «tot el que passa no ho sabran només els polítics, sinó totes les entitats i associacions relacionades amb el medi ambient», explica la regidora de Medi Ambient, Empar Arenas.

El president del consell és l’alcalde de Sallent, en aquest cas Jordi Moltó, i la vicepresidència l’ocupa la regidora de Medi Ambient, en aquest cas Empar Arenas. També en formen part un representant de cada grup polític amb representació a l’Ajuntament i un representant de cada grup polític que s’hagi presentat a les darreres eleccions.

Pel que fa a entitats i associacions, el consell disposa de la participació de 12 representants. El més destacat serà el que aportin conjuntament les associacions de Prou Sal! i Món Salat. Altres entitats són: el Consell del Poble de Cabrianes, l’Associació Amics de Cornet, la Unió de Botiguers i Comerciants de Sallent, Seproan, FAES, la societat de caçadors, la societat de pescadors i els ADF. La Federació d’Associacions de Veïns de Sallent n’aporta dos.

El Consell del Medi Ambient ha estat possible «gràcies als vots a favor de tots els partits», explica Arenas, que reconeix que «Sallent és una vila amb molts problemes mediambientals que s’han de mirar, consensuar, consultar, examinar i solucionar»,