El sorteig de la loteria de Nadal ha somrigut aquest any a Catalunya, que s’ha quedat amb 564 milions d’euros de la grossa (32.365), venuda a Barcelona i Sant Quirze del Vallès, a més de dos cinquens premis gairebé complets i un bon pessic de dos cinquens més, cosa que eleva la pluja de premis a gairebé 600 milions. La grossa ha deixat a Barcelona 384 milions d’euros i 180 més a Sant Quirze del Vallès, i ha sembrat de premis també altres punts del territori català.

L’administració número 35 de la Rambla dels Caputxins, en ple nucli antic, ha venut 128 sèries de la grossa, a través de la finestreta, per la qual cosa ha estat molt repartit entre veïns -alguns immigrants-, vianants i turistes. Isabel Moliner, que fa 18 anys que treballa en aquesta administració que es va obrir el 1933, es va mostrar molt contenta per haver donat la grossa, malgrat que a ella no li va tocar res ja que no es va quedar ni un sol dècim del número premiat, però sí alguna aproximació.

«És un número preciós. Estem molt contents, en especial per la crisi», va afirmar ahir poc després de conèixer el premi Isabel Moliner, que va haver d’atendre els periodistes.

La sort va ser com una pluja fina caiguda sobre un barri molt visitat pels turistes i on viuen, actualment, molts immigrants. Entre els afortunats hi ha Manel Gascó García, un home d’uns 60 anys que va assegurar que els diners del premi (300.000 euros) li serviran per acabar d’abonar la hipoteca del seu pis i ajudar la seva filla «a pagar un deute».

Un altre dels afortunats que es van apropar a l’establiment de la Rambla va ser Hamal, natural de Bangla Desh, i que fa quatre anys que és a Barcelona. Molt emocionat, va explicar que amb els diners pensa comprar-se un restaurant. Una petita part d’aquest premi va arribar també fins al popular barri de Sant Andreu de Barcelona, on es va vendre en participacions a la parada de Llegums Cuits Puigmacià, al mercat municipal.

L’administració de Sant Quirze del Vallès ha repartit 180 milions d’euros de la grossa, en vendre a finestreta 60 sèries del número premiat, una part dels quals va anar a parar a la veïna ciutat de Sabadell, a Can Rull, on es va distribuir en participacions des del bar Sòcrates. «L’alegria és immensa», va assegurar Cisco Pujol, propietari de l’administració, que es feia creus que l’any passat repartís un cinquè i aquest, la grossa.

Per la seva banda, el bar El Cascarilla del barri de Pubilla Cases, a l’Hospitalet de Llobregat, va repartir la totalitat d’un cinquè premi (58.616) en participacions als seus clients, fet que suposa 9.750.000 euros.

Maqueda va assegurar que el premi li servirà a ell personalment per «tapar forats, que en tinc més que Tarzan», ja que fa només un mes i mig que va comprar l’establiment a l’anterior propietari i té nombroses deutes.

Una gran part dels afortunats guanyadors són veïns de Pubilla Cases i també treballadors de les obres del metro de Can Vidalet, un barri del veí municipi d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), va indicar Maqueda. Un dels treballadors de les obres, José Luis Ricard, veí d’Igualada (Anoia), ha explicat que amb els 5.000 euros de premi pagarà un viatge als seus pares i també a un amic perquè vagi a veure la seva mare malalta.

Les poblacions de Barcelona, Cubelles, Terrassa, Lleida i Móra d’Ebre han repartit 97 sèries de les 195 del número 36.199, un altre dels cinquens premis, fet que suposa 4.850.000 euros. L’administració número 1 de Cubelles (el Garraf) va vendre 73 de les sèries, entre d’altres, a una agrupació excursionista de Sant Pere de Ribes. A la ciutat de Barcelona, aquest premi també es va vendre en una administració de La Maquinista (15 sèries), i a la mateixa Rambla de les Flors, la cèlebre administració Valdés (sis sèries més). Per si no n’hi havia prou, l’empresa Wolkens Kluwer va sucar amb un segon premi venut a Madrid.