Els accessos per carretera i tren al santuari de Montserrat no tenen data de reobertura. D’aquí a 12 dies, però, la Generalitat i el Patronat de la Muntanya de Montserrat esperen poder obrir un pas provisional per a vehicles. Abans hauran hagut d’estabilitzar la zona de l’esllavissada i poder retirar el material acumulat sobre la carretera i sobre les vies del tren cremallera. És una previsió que està en funció del temps que faci en les properes hores. La pluja d’ahir, per exemple, va fer que els tècnics no poguessin visitar la zona de l’esllavissada de diumenge, que d’altra banda ha estat una de les més importants que hi ha hagut mai a la muntanya de Montserrat.

L’accés al monestir durant aquestes dues setmanes estarà totalment tancat des de les carreteres de Monistrol de Montserrat (BP 1121) i des de Can Maçana (BP 1103). Aquestes vies es mantindran obertes per als veïns de la zona que tenen el seu camí abans d’arribar al punt de l’esllavissada. El secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, ho va explicar ahir després de la reunió que va mantenir amb els tècnics de Carreteres, de Ferrocarrils de la Generalitat, de l’Institut Geològic i del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Els geòlegs i tècnics de la Generalitat que van inspeccionar la zona, un desnivell d’uns 200 metres des del punt on es van desprendre les roques fins a la carretera, van assenyalar que caldrà esperar uns dos o tres dies per tal que millori el temps, deixi de ploure i es puguin enfilar per poder començar amb seguretat els treballs. «En aquests moments, amb la pluja, encara hi ha moviments a la muntanya i no volem que hi hagi accidents», va afirmar Manel Nadal, que va recalcar que la decisió de l’inici dels treballs la prendran els experts de l’Institut Geològic de Catalunya i de l’empresa especialitzada que gestionarà les obres.

Més de 200 tones de roca

Després caldran 4 dies més per poder retirar el material que hi ha al damunt de la carretera (unes 200 tones de roca, algunes de grans dimensions que caldrà trossejar abans de poder-les retirar), i pràcticament el mateix temps per retirar el material de la via del tren. Després d’aquests tres passos es podrà obrir un accés provisional, que no serà obert al públic, sinó que només ha de ser utilitzat per a les emergències i els serveis del monestir. Recuperar la normalitat en l’accés al monestir no té data.

215 cotxes i 5 autocars atrapats

A la part més propera al monestir hi van quedar desenes de vehicles de les més de 1.500 persones que diumenge eren a Montserrat en el moment de l’esllavissada. Ahir des del Patronat de la Muntanya de Montserrat s’explicava que al pàrquing hi ha 215 cotxes i 5 autocars.

Aquests vehicles no es podran retirar fins que no hi hagi un pas obert provisionalment. El president del patronat de la muntanya, Jordi López, va assegurar als propietaris que els vehicles estan en bon estat, i va anunciar ahir després de la reunió tècnica que es posava en marxa un telèfon d’assistència als afectats: 938 77 77 66. Els Mosssos d’Esquadra i el servei de vigilància del monestir vetllaran per la seguretat dels vehicles.

En el mateix indret de l’esllavissada de diumenge n’hi va haver una altra fa pràcticament dos anys (el 2 de gener del 2007), i una d’anterior el febrer del 2006. Coneixedors de la zona en descriuen una altra fa una trentena d’anys.

La reiteració d’incidents demostra que es tracta d’un indret d’alta inestabilitat. Una situació que històricament ja es coneixia i que en els darrers anys ha tingut més activitat.

La del 2007 va causar especial preocupació i va rebre un tractament que, en principi, es preveia a llarg termini. Al mateix temps es van prendre mesures per evitar que els rocs arribessin a la carretera. Tot plegat va requerir una inversió superior als 600.000 euros.