Valentí Miserachs, director de la Capella de Música Sacra del Vaticà, i segurament el sesgueiolenc més universal, ha escrit entre moltes coses sobre un dels símbols que omplen d'orgull els habitants de Sant Martí Sesgueioles -un petit poble de la cara nord-occidental de l'Anoia-, el campanar. Ahir aquesta població va viure l'acte final de les obres de restauració. L'alcalde Jesús Torrens i Francesc Reina, delegat de l'Incasol, inauguraven la intervenció que ha emprès l'Ajuntament de la localitat amb el suport d'altres institucions i que ha costat un total de 314.000 euros. El majestuós campanar martinenc, s'alça ara com un emblema que reuneix el passat del poble amb el segle XXI.

Amb a penes quatre quilòmetres quadrats de terme, una excepció entre els extensos municipis de l'Alta Anoia, i 363 habitants, la població està presidida per un puig, en què destaca la figura esvelta d'un campanar començat a edificar el segle XVI, que curiosament està aïllat de l'església parroquial. Amb l'acte d'ahir s'acaben unes obres que s'han allargat per sobre dels quatre mesos en què es va calcular la rehabilitació, el passat febrer del 2008. L'edificació estava afectada de patologies estructurals i constructives, microorganismes a la pedra i humitats per capil·laritat, a més que els elements que componen l'edifici estaven seriosament deteriorats per l'envelliment i la manca de manteniment. La rehabilitació del campanar ha consistit en remodelar les façanes exteriors i interiors, i la reparació puntual de la coberta. Concretament, s'ha fet una actuació molt important de substitució de carreus de pedra perquè es trobaven en un estat de degradació extrema, s'ha netejat el suport; s'ha fet el sanejament de les juntes del paredat; s'ha fet el tractament reparador de juntes, fissures i esquerdes; el tractament protector i de millora de parts del mur afectat per humitat; i el reforç o la substitució d'elements arquitectònics (cornisa, balustrada, gàrgoles o els arcs de la coberta).

El projecte datava de l'any 2001, i la població "l'havia perseguit durant molt temps" explica l'alcalde, Jesús Torrens. El consistori ha hagut de demanar un crèdit, perquè, de fet, el cost de les obres -inicialment previstes en 127.000 euros- s'ha acabat disparant fins més enllà dels 300.000. Aquest sobrecost fa que "no estiguem satisfets del tot, perquè part de l'entorn s'hauria d'haver millorat amb el projecte".

Torrens recorda que el cas del campanar, separat de l'església, és una imatge "curiosa" en el nostre país. Aquest campanar és un dels trets distintius d'un municipi que també conserva alguns elements antics com una portalada gòtica al carrer Vell i cases com la Rectoria Vella, amb restes de finestrals i estructures dels segles XVI i XVII. Torrens considera que el campanar és un dels símbols de la població, com també ho són els horts de la part que limita amb el terme de Pujalt, o com ho és el poema de l'erudit català Apel·les Mestres, "Margaridó". Naturalment, Sant Martí Sesgueioles té un quart símbol, "en aquest cas en persona, i en viu", Valentí Miserachs, explica Torrens.