"Quan t'entra un virus a l'ordinador, el primer que hauries de fer és trucar al banc i assegurar-te que encara tens tots els estalvis". Així de contundent va ser, ahir a Puig-reig, Fernando de la Cuadra, director d'Educació d'Ontinet.com, empresa especialitzada a escala estatal en programes de seguretat informàtica. La conferència va fer-se en el marc de la quarta edició de la LAN Party del municipi. Fernando de la Cuadra hi va destacar el canvi de perfil que han patit, des de l'any 2005, "els pirates informàtics que abans creaven virus per diversió, per provocar molèsties a l'usuari i demostrar en una colla d'amics qui era el millor; i ara ho fan per encàrrec, amb l'objectiu d'aconseguir contrasenyes i codis de targetes de crèdit".

Aquest conferenciant, doncs, va donar a conèixer nous riscos d'infecció dels dispositius informàtics, com "memòries portàtils, càmeres de fotografia, mòbils, iPods i un llarg etcètera d'innovacions tecnològiques que semblen inofensives a primera vista, però que sense precaució poden passar els virus d'un ordinador a un altre amb moltíssima facilitat". Segons De la Cuadra, "qualsevol sistema que pugui connectar-se a l'ordinador té el perill de patir una infecció quan menys t'ho esperis". Per aquest motiu, l'informàtic va recomanar "evitar la connexió indiscriminada d'aparells a través dels ports USB de l'ordinador, si no coneixes l'origen dels arxius que aquests contenen" i "tenir un antivirus complet que no només revisi els arxius que et baixes de la xarxa, sinó que també controli els correus que t'arriben, i les pàgines webs on entres, entre d'altres".

L'afluència de visitants a la LAN Party, que es fa fins avui al pavelló municipal, va ser constant durant tot el dia i des de l'organització es va dir que s'esperava tancar l'activitat amb més de 200 visites.