La Catalunya central va cobrir només 16 de les 37 places de medicina el 2022

L’ICS engega una campanya per captar futurs metges i infermers als CAP de la regió

Laura Camps, cap d'estudis de la unitat docent d'atenció familiar i comunitària de la Catalunya Central amb Pau Roca, un dels residents, durant una visita al CAP Bages.

Laura Camps, cap d'estudis de la unitat docent d'atenció familiar i comunitària de la Catalunya Central amb Pau Roca, un dels residents, durant una visita al CAP Bages. / Nia Escolà

Nia Escolà/Redacció

El poder d'atracció que té la Catalunya central per captar metges i infermers residents no té res a veure amb altres zones com Barcelona o Girona. De fet, l’any passat, de les 37 places de medicina, només se’n van cobrir 16 i la resta van quedar vacants. Una situació que no es vol tornar a repetir. Ho sap l'Anna Pericas, estudiant de Medicina, que sovint ha sentit a dir que «la Catalunya Central és de segona categoria». «I no és així», defensa, «el que pots resoldre en un CAP de Barcelona és exactament el mateix que en un CAP d'aquí. Tenim bons hospitals, bones instal·lacions i bons professionals», remarca. Precisament, l'ICS Catalunya Central ha engegat una campanya per captar futurs residents. Una tasca «necessària» perquè, tal com explica la doctora Laura Camps, «si no es reverteix la situació, faltaran professionals per nodrir els CAP de la zona».

La Catalunya Central ofereix 37 places per a residents de metge de família i 15 d'infermeria distribuïdes en 16 centres docents d'atenció primària a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. 

La campanya per atraure futurs residents de Medicina i Infermeria Familiar i Comunitària a la regió treballarà amb dos objectius. D'una banda, atraure estudiants en aquesta especialitat. I, de l'altra, aconseguir que optin per fer la residència a la Catalunya Central. En la primera línia, la doctora Laura Camps, cap d'estudis de la unitat docent d'atenció familiar i comunitària de la Catalunya Central, destaca la importància del metge de família: «Hi ha estudis que demostren que tenir el mateix metge de família durant almenys 15 anys disminueix la mortalitat un 25%. No hi ha cap pastilla que aconsegueixi això». En aquest sentit, subratlla la capacitat que té el metge de família a l'hora d'influir en la salut de les persones.

Però Camps lamenta que molts estudiants prefereixen altres especialitats. Un dels motius, a parer seu, és la sobrecàrrega de treball que hi ha al sistema sanitari. «Nosaltres el vivim de forma més intensa perquè som la primera porta», lamenta. Però també perquè molts no saben que es tracta d'una especialitat de 4 anys.

No és el cas de l'Anna Pericas, que ara està preparant el MIR per poder triar especialitat. Ella té clar que vol ser metge de família: «Aquesta especialitat em pot donar el que jo busco, que és ajudar les persones en un global. El metge de família sap de tot, tan et pot resoldre un mal d'orella com un infart. Això no t'ho dona cap altra especialitat».

A més, Camps posa en valor la unitat docent de la Catalunya Central, la tercera més gran de Catalunya i amb 13 anys d'experiència formant especialistes. Enguany, ofereix 52 places per a nous professionals de l'especialitat de familiar i comunitària distribuïdes en 16 centres docents.