Contexto és un projecte editorial nascut enguany per 'compartir recursos' i 'estratègies de promoció', explica Lluís Solano editor de Libros del Asteroide, que per separat 'no podríem enfrontar'.

Guadalajara s'ha convertit aquests dies en la capital mundial de l'edició, en la capital de la cultura literària, en l'espai del que molts dels editors diuen 's'hi ha de ser'. Entre les 1.600 editorials que omplen els més de 34 mil metres quadrats que ocupa la FIL hi ha tres petites editorials catalanes que enguany han guanyat el premi editorial més prestigiós que entrega el Ministeri de Cultura, el Premi Nacional a la Millor Feina Editorial.

Libros del Asteroide, Barataria i Global Rhythm, les tres amb seu a Barcelona, formen part d'un projecte editorial que amb el nom de Contexto, i amb quatre editorials més, han rebut el reconeixement a la seva col·laboració per fer una millor feina editorial. Per a Lluís Solano, del Libro del Asteroide, a part de la col·laboració que tenen les editorials, molt estranya dins el món editorial, s'ha premiat també 'les cuidades edicions' que fan les set editorials. Les tres editorials publiquen tant en castellà com en català tot i que a Guadalajara tant sols hi té cabuda el llibre en castellà, explica Solano.

Pel director editorial de Impedimenta, editorial madrilenya que enguany s'ha endut el Premi Llibreter 2008 per l'edició de 'Botxan' de Natsume Sôseki, Enrique Redel, és 'molt important' participar en fires com la de Guadalajara ja que el mercat llatinoamericà és 'molt gran' i les petites editorials 'hem d'estar aquí per a poder vendre'. De les set editorials que formen Contexto tant sols Sexto Piso té seu a Mèxic i serveix de distribuïdora per a les altres editorials. Segons Redel a la FIL 'es té contacte directe' amb el lector i aquesta és part important per a editorials petites 'en que es cuida l'edició' i 's'escolta l'opinió del lector'.

Redel explica que Impedimenta no edita en català, però no tanca la porta a fer-ho en un futur sempre que 'no sigui només un gest' sino que sigui 'quelcom real' que funcioni. Per Impedimenta el mercat català és 'excepcional' i el propi concepte de sel·lecció i edició té molt a veure amb la tradició editorial catalana.

Contexto, un projecte editorial que es va començar a gestar l'any passat i que neix l'abril d'aquest any, està format per set editorials 'petites, independents i joves', diu Solano, i afegeix que la promoció comú de llibres, les relacions amb el mitjans i algunes decisions editorials són la 'base de la seva relació'. A més Contexto és un projecte cultural que edita una revista cultural i literària sota el mateix nom que és trimestral i gratuïta, segons l'editor de Nórdica, Diego Moreno, la 'gratuïtat és un dels requisits 'necessaris' que està totalment d'acord amb la filosofia del projecte.