Per mitjà de l’espectacle Guitarra dímelo tu, la formació interpretarà diverses peces que va fer conegudes aquest artista argentí, del qual enguany es commemora el centenari del naixement. L’espectacle començarà a partir de les 9 de la nit i té un preu de 10 euros l’entrada.

La lletra del tema Las coplas del payaso perseguido, que possiblement el músic va compondre després de ser sotmès a tortures durant a dictadura militar, deixava ben clara la filosofia artística de Chavero: «y aunque me quiten la vida / o engrillen mi libertad / y aunque chamusquen quizá / mi guitarra en los fogones / han de vivir mis canciones en l’alma de los demás». Aquesta persistència en la memòria del poble sud-americà ha provocat la necessitat d’homenatjar la figura d’un artista que barrejava poesia i música a l’escenari i que va saber unir el compromís social dels seus orígens amb el cant popular. Per això, l’espectacle d’avui oferirà una petita mostra de l’extensa obra que va compondre Héctor Roberto Chavero i que serà interpretada, amb el mateix esperit amb què l’artista la va concebre. Horacio Gramajo conjuminarà l’espectacle com a narrador i recitador de l’obra de l’argentí homenatjat, mentre que Eulogio Dávalos, a la guitarra; Juan Ramón Roldán, a la veu i a la guitarra; Juan Ramón Gracieta, a la veu, guitarra i percussió; i Rafael Baena, als instruments andins, hi posaran la música.

A més de diverses peces originals de Yupanqui, els artistes també incorporaran al repertori diverses composicions populars d’Argentina, Xile i Bolívia, com La Ventolera i Plegaria a un labrador, que va difondre el famós cantautor Víctor Jara, Corazón Maldito i Gracias a la vida, de Violeta Parra, i Chacarera Trunca, d’Ariel Ramírez.

Al voltant d’aquest homenatge a Atahualpa Yupanki, El Galliner, l’Associació Cultura Argentina i la Federació de Veïns de Manresa van organitzar dissabte passat un acte multidisciplinari. El folklorista Juan Manuel Pardo, el músic Ramón Roldán i els ballarins Viviana Trubiano i Gustavo Rocha també van homenatjar Héctor Roberto Chavero davant d’unes 150 persones, que van assistir a l’auditori de la Caixa de Manresa.