05 de desembre de 2008
05.12.2008
Literatura

El llibre il·lustrat 'El modernisme' analitza les arts decoratives en aquest moviment

05.12.2008 | 14:15

El llibre il·lustrat 'El modernisme' (Angle), de Teresa-M. Sala, analitza la importància que va tenir el disseny interior dels edificis civils durant aquesta corrent a Catalunya, conegut com a 'arts decoratives' i considerades, fins aleshores, arts menors.

El volum, il·lustrat amb més de 200 fotografies, analitza les aportacions de decoradors com ara Alexandre de Riquer, escultors com Josep Llimona, moblistes com Joan Busquets, homes de lletres com Joan Maragall i Apel·les Mestres i pintors com Santiago Rusiñol.

Sala proposa així fer un viatge als interiors dels edificis civils més representatius del modernisme, com el palau aristocràtic Casa Coll i Regàs, a Mataró, obra de Josep Puig i Cadafalch, residències de veïns com la de La Buresa, a Manresa, creada per Ignasi Oms, i les cases de poetes i artistes com el Cau Ferrat de Rusiñol.

La burgesia catalana veu en el Modernisme una manera d'expressar la seva intel·lectualitat i la seva posició social, de manera que aquest moviment adquireix a Catalunya una personalitat pròpia i diferenciada.

Notaris dels seus habitants, les cases modernistes eren la petita nació de la família, com va dir Antoni Gaudí, en què els llenços de dones llegint eren testimonis de l'emergent reconeixement de la intel·lectualitat femenina, i les joies, dels costums dels joves burgesos.

Sala, autora també de 'La vida quotidiana a la Barcelona de 1900' (Sílex), 'La casa Busquets. Una història del moble i la decoració del Modernisme al Déco a Barcelona' (Publicacions de les Universitats catalanes-Mnac), és llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona (UB) i actualment és membre del Consell d'Estudis del Màster de Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural de la UB i docent d'Art Modern i Contemporani en la mateixa universitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema