10 de desembre de 2008
10.12.2008
40 Años
40 Años
Novel·la

'Lluís Escaler. Morir per Catalunya' repassa la biografia del polític cofundador d'Estat Català

10.12.2008 | 12:43

L'escriptor Josep Espunyes presenta aquest cap de setmana a l'Alt Urgell el llibre 'Lluís Escaler. Morir per Catalunya', la primera biografia que es publica de qui va ser cofundador d'Estat Català i primer president de Nosaltres Sols!, moviment de catalanisme radical creat l'any 1931.

Escaler va néixer a Oliana l'any 1897 i va morir afusellat per l'exèrcit franquista al Camp de la Bota, a Barcelona, l'any 1939. A més de la seva activitat política, va sobresortir en el camp de la cultura i l'educació, com a membre del consell directiu del Centre Comarcal Lleidatà i de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, a part de practicar el dibuix i de deixar escrits diversos textos sobre la comarca.

El llibre de Josep Espunyes ha permès recuperar per a la memòria col·lectiva una figura força oblidada del moviment catalanista del primer terç del segle XX. Per aconseguir aquest objectiu, l'autor va parlar amb la filla gran d'Escaler, Julieta.

Espunyes va tenir accés també a un document excepcional: el diari de presó que Lluís Escaler va escriure a la presó Model, l'any 1939, abans de ser afusellat. Aquest diari el formen un conjunt de notes que el pres escrivia en paper de fumar i que sortien clandestinament del recinte penitenciari amagats en els colls de les camises brutes que la seva esposa li anava a buscar per rentar-les.

El diari de presó apareix transcrit íntegrament al llibre.L'autor de la biografia d'Escaler, Josep Espunyes (Peramola, 1942), és poeta, narrador, assagista i un acreditat lingüista. Des del seu debut literari, l'any 1968, amb 'Cendra a l'abast', ha publicat una vintena d'obres, entre les quals es poden destacar els poemaris 'Notes mínimes d'un paisatge' i 'Pa d'àngel', la novel·la 'Hora foscant a la ribera' i els treballs d'investigació històrica 'Baronia de Peramola' i 'Trabucs i pedrenyals'. Aquest mateix any 2008, ha publicat, juntament amb Jordi Pasques, 'Municipi de Peramola. Història i rutes'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.