Tot i això, enguany, per primera vegada, el certamen ha dicidit incloure en la programació formacions del país, el cartell de les quals encapçala la manresana Esclat Gospel Singers, que s’estrena al Palau de la Música en un concert que oferirà avui com a telonera del grup nord-americà Tye Tribbet & G.A. L’actuació tindrà lloc a partir de les nou de la nit.

Després d’haver presentat From roots to heaven, al costat de Big Mama, a mitjan 2007, Esclat Gospel Singers no ha parat d’oferir actuacions amb aquest treball. Al llarg d’aquest 2008, per exemple, ha portat a escena el muntatge més de trenta vegades. Ramon Escalé, director i impulsor del projecte, explica que «aquest espectacle ens ha fet avançar molt com a grup. Ens ha donat una nova personalitat musical i hem fet moltes actuacions». Entre aquestes, destaca la participació al festival Grec de Barcelona el mes d’agost passat. Ara els arriba l’oportunitat de fer un pas endavant estrenant-se al Palau de la Música i encapçalant la participació catalana en un festival de gospel ja consolidat. «És el primer any que s’hi convida gent d’aquí, i Esclat Gospel Singers serà l’única formació que tindrà l’oportunitat de presentar-hi sencer tot el seu espectacle», afirma el director. Al seu costat, a l’escenari, hi haurà els americans Tye Tribett & G.A., que, segons Escalé, «és un grup potent d’Estats Units que ofereix una proposta molt ballable i festiva. Es caracteritzen per una sonoritat moderna i actual amb un perfil molt diferent del nostre».

Per al director d’Esclat Gospel Singers, el fet de poder actuar al Palau de la Música de Barcelona el fa «molt content, perquè en vuit anys de trajectòria del grup hem estat en diferents llocs importants i ara ens arriba una nova oportunitat, que ens fa encarar el futur amb optimisme i amb la mirada posada en el desè aniversari». Escalé, a més a més, dirigirà en el marc del mateix festival un taller musical que tindrà lloc diumenge a les 11 del matí, a la sala d’actes del Liceu de Barcelona, els beneficis del qual seran per a La Marató de TV3. L’artista comenta que «cada any el certamen fa un acte d’aquest tipus, però enguany també serà la primera vegada que el coordinarà algú d’aquí. El festival ha buscat, en aquesta edició, la complicitat de les formacions del país per ampliar el seu públic».

Els altres grups catalans que participaran en el festival Els Grans del Gospel són la banda barcelonina Cor Gospel Carlit i la formació Gospel Hearts, de l’Hospitalet de Llobregat.