La modificació, proposada pel Govern, afecta l'article que es refereix a l'estatut personal dels membres del plenari del Consell. Així, s'ha volgut deixar clar que el règim d'incompatibilitats d'alts càrrecs de la Generalitat només afecta el president i els dos vicepresidents del consell, que són els únics membres del plenari amb dedicació exclusiva. La modificació s'ha aprovat amb els vots de tripartit i CiU, i amb PPC i mixt en contra.

Segons ha explicat al Ple el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat que, tal com estava la Llei inicialment, hi podria haver hagut 'problemes d'interpretació' amb el règim d'incompatibilitats dels membres del plenari, fruit dels canvis que es van fer a última hora per fer més ampli el consens. Per evitar-ho, ara s'introdueix una modificació 'estrictament tècnica' amb l'objectiu de 'clarificar el règim d'incompatibilitats'.

Així, les incompatibilitats de les tres persones en dedicació exclusiva serà assimilable a les que es regeix per als alts càrrecs de la Generalitat, a diferències de les altres vuit persones que també formen el plenari. També tindrà aquest mateix règim d'incompatibilitats la persona sobre la que recaigui la direcció del consell.

Tot i donar suport a la modificació de la Llei, la diputada de CiU Carme Vidal ha carregat contra el Govern per com es constitueix el Consell de les Arts, ja que creu que 'neix amb menys volada, amb menys ambició i molt menys dotat econòmicament'. A més, ha lamentat que 'd'onze membres amb dedicació exclusiva, es passa a només tres'. Vidal ho ha comparat amb el CAC o la CCMA, i ha denunciat que al conseller li semblen 'importants' els mitjans de comunicació, 'però amb les arts potser no n'hi ha per tant'.

El diputat del PSC Francesc Boya ha replicat a Vidal tot ironitzant que 'aquells que fins avui difícilment han cregut en aquest projecte, ara se'n facin entusiastes', mentre que la diputada d'ERC Marina Llansana li ha dit que 'si tant urgent era, també podrien haver-lo fet' durant els seus anys al Govern. Llansana ha dit que es tracta d'una 'modificació tècnica que ha de permetre un grau de major ambició'. Des d'ICV-EUiA, Francesc Pané ha reconegut que 'els consensos no són fàcils' en projectes com aquest i ha remarcat que el prestigi de l'òrgan no depèn 'de que tingui més o menys dedicacions exclusives'.

PPC i C's han votat en contra de la modificació. El diputat del PPC Rafael López ha justificat el vot per 'coherència', ja que ja van votar en contra de la llei perquè la consideraven 'no prou ambiciosa'. 'No podem donar la nostra confiança, perquè creiem que vostè no confia en el consell'. El diputat del grup mixt Antonio Robles també ha mostrat la seva posició en contra.

El Govern ha demanat tramitar aquesta modificació en lectura única, un procediment que permet la màxima celeritat i que la iniciativa arribi al Ple per a la votació final sense que s'hi puguin presentar esmenes.