Joan Ollé ha dirigit un acte amb jocs sonors i visuals en diverses llengües en què el fil conductor ha estat el Cant dels Ocells, de Pau Casals, que han interpretat en diferents versions els músics Llibert Fortuny, Toti Soler i Bernard Greenhouse, deixeble de Casals. El Secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha dit que 'si una llengua es perd, es perd una manera de veure el món'.

La Casa de les Llengües ha anat del centre polític de l'ONU al temple cultural que és el MoMA. Unes 200 persones s'han aplegat aquest dimecres a la nit -matinada a Catalunya- al Museu d'Art Modern de Nova York per assistir a la presentació del que és el primer centre del món dedicat a impulsar, estudiar i difondre la diversitat lingüística.

Cap de les 200 persones que s'han aplegat al MoMA s'asseien en cadires iguals. Ha estat la primera declaració de principis per explicar que al món es parlen 6.000 llengües, la meitat de les quals estan en perill d'extinció.

L'acte s'ha convertit en una oda al multilingüisme a través de la música i la literatura però el més efectiu per demostrar la riquesa lingüística ha estat un encertat recital gastronòmic: Sushi, allioli, ravioli, tzatziki, falafel, tiramisú, xop suei, cuscús i ratatouille, entre d'altres; anaven recitant les actrius Georgina Cardona i Isabelle Bres.

El fil conductor de la vetllada, dirigida per Joan Ollé, ha estat el Cant dels Ocells que Pau Casals va interpretar l'any 1971 davant les Nacions Unides després del cèlebre discurs on va donar a conèixer Catalunya al món.

'Ell estava molt orgullós de la seva llengüa i cultura però també era un home internacional, ell era un ciutadà del món perquè difonia aquests ideals per tot el món', recordava la seva vídua Marta Casals.

Durant l'acte de presentació en societat també s'han projectat alguns dels grans textos de la literatura universal que han recitat en diverses llengües les actrius. I el guitarrista, Toti Soler, el saxofonista, Llibert Fortuny, i el violoncelista, Bernard Greenhouse, deixeble de Casals, han interpretat diferents versions del Cant dels Ocells.

'Les llengües som les persones que les parlem. Ningú guanya quan una llengua es perd', deia el director de la Casa de les Llengües, Antoni Mir, que hores abans havia presentat el projecte a l'ONU. L'acte també ha servit per clausuarar l'Any Internacional de les Llengües, proclamat per l'ONU.

Al final de lu0092acte el director de la Casa de les Llengües, Antoni Mir, ha lliurat a la vídua de Pau Casals, Marta Casals, una clau simbòlica de la nova seu de la Casa de les Llengües, dissenyada per lu0092arquitecta italiana u0096present a lu0092acte- Benedetta Tagliabue i que su0092ubicarà a lu0092antiga fàbrica de Can Ricart de Barcelona. Les obres començaran el 2009.