"Crec que hi ha una pluralitat en el cinema brasiler que, d'alguna manera, tradueix la pròpia realitat del Brasil: que són molts Brasil dins d'un sol. El cinema no és la veritat sobre el Brasil, és més una mirada, moltes mirades", ha comentat l'actor en declaracions a EFE, que va acudir a Barcelona per inaugurar el III Cinema Fest el Brasil, organitzat per la Fundació Inffinito.

Protagonista també de les premiades cintes "Cinema, aspirinas e urubus" (2005), de Marcelo Gomes, i "Mutum" (2007), dirigida per Sandra Kogut, Jou00E3o Miguel és considerat un dels talents emergents del cinema brasiler.

Sobre la cinta de Marcos Jorge, "Estómago", amb la qual es va obrir la mostra barcelonina, l'intèrpret ha destacat l'habilitat d'abordar temes universals com el sexe, el menjar i el poder, a través d'un guió "que no té por de comunicar-se amb el públic".

Aquest tipus de connexió és, ha comentat Jou00E3o Miguel, una de les seves principals satisfaccions com a actor, i és ara quan comença a percebre-la gràcies als seus treballs en pel·lícules, malgrat que es tracta d'un mitjà que no té tant de poder de penetració social al Brasil com la televisió.

Si bé ha realitzat alguns treballs per a la pantalla petita, Miguel reconeix ser "un actor privilegiat" que va sorgir dels escenaris teatrals i que pot viure del cinema sense dependre de la indústria televisiva.

"Per a mi és molt bo percebre que és possible també connectar amb les persones, però sens dubte la televisió és el vehicle industrial més fort, més popular. Penso que és un vehicle a través del qual es poden fer coses molt bones", ha dit.

La seva declarada admiració pel president del seu país, Luiz Inácio Lula Da Silva, a més de la seva participació en dos projectes paral·lels, el va portar a rebutjar la invitació del director Fabio Barreto per interpretar el polític en una pel·lícula.

"Lula és un personatge meravellós, parlant com a actor. Crec que va connectar amb l'inconscient del Brasil. És un fenomen, com ho és que un indi (Evo Morales) sigui president a Bolívia, o com el propi fenomen Hugo Chávez (a Veneçuela), amb tots els qüestionaments possibles", ha indicat.

Encara que no considera que expressar la seva opinió política sigui "una responsabilitat" dels artistes, Jou00E3o Miguel defensa la idea que "tots els ciutadans són polítics per naturalesa" i que han de tenir llibertat per pronunciar les seves idees d'acord amb la coherència personal de cada qui.

"Crec que no hauria de ser una obligació. Però vivim en un món on la celebritat es cultiva molt, i a vegades ens sentim obligats a parlar de tot", ha afirmat.

L'actor considera, a més, que "l'art també és polític, perquè sempre es posicionarà d'alguna manera i vestirà la camisa del que està fent".

Acostumat a veure el seu propi país a través del cinema, i a viure'l i representar-lo des de l'estranger, Miguel confessa que és "el canvi intern que es produeix" el que el sedueix de cada viatge que realitza; per això, recomana als que tenen l'experiència de viure fora del seu país aprendre d'allò que veuen.

"El meu missatge per a la gent d'Amèrica que sigui aquí és que pugui conèixer el que l'envolta d'una manera personal per canviar la seva mirada sobre el propi. Quan sortim del nostre lloc podem veure'ns millor, i aquest canvi que es produeix és el que importa", ha reflexionat.