De moment, l’equip de govern (ERC) ja ha decidit reduir el nombre de concerts i en l’edició del 2009 en tindrà cinc, tres menys que en la del 2008. Es trenca d’aquesta manera una projecció que en els últims anys havia impulsat la cita fent-la passar dels quatre que tenia fa dos mandats als vuit actuals. La raó de la retallada és la crisi general que afecta els municipis i que els deixa amb menys recursos per a activitats i que també ha conduït Epson, un dels principals patrocinadors de l’esdeveniment, a retirar la seva aportació. Aquesta empresa va notificar al consistori durant el primer semestre d’aquest any que ja no participaria més en el festival i ja no va constar en el cartell oficial de l’última edició. Epson aportava una ajuda d’entre 30.000 i 50.000 euros. Amb una partida d’ingressos reduïda i un capítol de costos que ha sobreeixit, l’Ajuntament ha hagut d’aprovar una modificació del pressupost d’aquest any que s’acaba de 74.700 euros més per tal d’ajustar la partida del festival.

La retallada en el programa d’aquest any del festival, que assolirà la 28a edició, anirà acompanyada d’un replantejament de l’esdeveniment, que tindrà dos grans eixos, un de públic i un de privat. L’alcalde de Llívia, Josep Pous, ha explicat que en les pròximes setmanes una delegació de l’Ajuntament visitarà el departament de Cultura de la Generalitat per plantejar el suport global a Llívia en els tres grans projectes culturals que gestiona actualment: el festival, l’organització del Festcat i la imminent museïtzació de la farmàcia. L’altre eix del replantejament és la recerca de nous patrocinadors privats que assegurin el finançament de l’organització. Depenent de la suma total que Llívia aconsegueixi de la Generalitat i dels nous patrocinadors, dissenyarà un format de festival o un altre. El batlle ha assegurat que «estem trucant a portes i esperant» obtenir-ne respostes. Sota l’organització del Patronat del Museu Municipal, l’última edició ha rebut el suport logístic i econòmic de La Caixa, Caixa de Catalunya, la Diputació de Girona, la Generalitat i Catalunya Música.

Greuge comparatiu

Pous ha explicat que l’Ajuntament es presentarà davant el departament de Cultura amb el plantejament que cal donar al Festival Vila de Llívia el mateix tracte que reben altres esdeveniments similars del país. En aquest sentit, ha assenyalat que, segons li consta, el Govern ha concedit una ajuda d’uns 90.000 euros per tres anys a Torroella de Montgrí per a la consolidació del seu festival. Això podria suposar, segons Pous, un «greuge comparatiu important». Si el consistori no aconsegueix el finançament que espera de Cultura, l’instarà, si més no, a dirigir-lo cap a l’administració que sí que el pot ajudar. La reunió se celebrarà aquest mes de gener. En el transcurs de l’últim ple municipal, el grup de l’oposició (PSC) va remarcar la necessitat de trobar patrocinadors privats.