01 de febrer de 2009
01.02.2009

INSCRIPCIÓ | 40È ANIVERSARI I PREMIS REGIÓ7

Cultures

Vicenç Orriols destaca el bon moment que viu l'Esbart Manresà en el seu centenari

01.02.2009 | 01:00

El saló de plens de l´ajuntament de Manresa es va fer petit divendres al vespre per assistir a l´acte que donava el tret de sortida al centenari de l´Esbart Manresà de l´Agrupació Cultural del Bages. El director honorífic de l´entitat, Vicenç Orriols i Espunyes, va ser-ne el pregoner.

Va obrir l´acte Antoni Navarro, president de la comissió organitzadora, que va donar rellevància al «moment de vitalitat que viu l´esbart, amb una escola de dansa plena de nens i nenes». El president va remarcar la voluntat de l´entitat «que la festa sigui per a tothom, perquè aquests actes no tindrien cap ressò sense la participació ciutadana. Per això, ens acostarem als barris i recuperarem danses».
Vicenç Orriols ha dedicat bona part de la seva vida a la recerca, difusió i manteniment de la dansa tradicional catalana. Però el seu repte més important va ser acceptar el lideratge per a la reorganització i redreçament de l´Esbart l´any 1952. Durant el pregó va donar una àmplia visió històrica de l´esbart evitant parlar massa de la seva tasca a l´entitat: «sempre costa parlar d´un mateix». El recorregut històric va començar recordant la primera actuació de l´esbart el 7 de febrer del 1909, passant pels anys més difícils marcats per la Guerra Civil Espanyola, fins a l´època d´esplendor que viuen ara. Tal com va explicar el pregoner, «gràcies a la informació gràfica i escrita que es conserva s´ha pogut conèixer la història de la que avui és una de les entitats de més prestigi de Manresa». Vicenç Orriols va tenir paraules d´agraïment per a totes les persones que han estat clau per a l´entitat i va elogiar el bon estat de salut pel qual passa L´Esbart Manresà «considerat un dels millors de Catalunya». No va escatimar a explicar anècdotes viscudes durant els viatges dels dansaires fora de terres catalanes i va enumerar algunes de les actuacions a l´estranger i d´altres en escenaris emblemàtics, com el Palau de la Música.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.