Després de separar-se del grup la veu nasal de La Oreja de Van Gogh, a Amaya Montero les coses no li han anat gens malament. La jove, nascuda a Irun, va treure un disc en solitari el mes de novembre i la primera setmana se´n van vendre 40.000 còpies. Fins ara, ja té un doble disc de platí dels discos venuts a Espanya (400.000 còpies) i un disc d´or a Veneçuela (100.000 còpies). Els seus singles han estat número 1.

Aquest dissabte, la cantant fa a Martorell un concert.

El novembre del 2007 Amaia Montero va anunciar que deixava La Oreja de Van Gogh a través d´un comunicat que deia que era «la decisió més difícil de la meva vida». Just un any més tard, el mes de novembre del 2008, va sortir a la venda el primer disc, titulat Amaia Montero, que és compost d´onze cançons senzilles i pop, que combinen la música llatina amb temes romàntics i que l´artista ha definit en més d´una ocasió com a «senzilles, honestes i clares, i molt autobiogràfiques i personals, que neixen des del cor. Són cançons creades a partir d´una decisió difícil, i amb tota la il·lusió del món».

Montero s´ha encarregat íntegrament del procés creatiu i el desenvolupament del disc, i n´ha compost totes les cançons. Després de gravar una maqueta amb les seves idees, Montero va desenvolupar les cançons amb el productor italià Claudio Guidetti, reconegut per treballs amb Eros Ramazotti, Laura Pausini, Francesco de Gregori, Gianni Morandi i Umberto Tozzi, entre altres. La feina de preproducció la van fer plegats a Gènova, i després es van desplaçar a Milà per gravar les cançons als estudis d´Eros Ramazzotti. La banda va ser formada pel mateix Claudio Guidetti (guitarres i teclats), Paolo Costa (baix), Alfredo Golino (bateria) i Fabio Moretti (guitarra solista). Eros Ramazzotti toca la guitarra en una cançó, i Tiziano Ferro l´ha acompanyat amb la veu. El cantant italià també ha ajudat Montero amb la versió italiana del disc, que la cantant prepara, i que és previst que es llanci a Itàlia l´any que ve.

Després el disc va ser mesclat a Los Angeles, al Henson Recording Studio, que van ser fundats per Charles Chaplin el 1917, per on han passat artistes com The Supremes, The Doors, Carole King, U2, The Police, Bruce Spingsteen, The Rolling Stones i Metallica.

A partir d´aquí, va començar a sonar el primer single a les ràdios, Quiero ser, tema que va mostrar que Amaia Montero en solitari no faria el mateix estil que amb el seu exgrup, que es va situar en el número 1. Els senzills van continuar amb Mirando al Mar, 4 segundos i 407, cançó dedicada al seu pare, que va morir el febrer passat i que porta per títol l´habitació de l´hospital on es va estar. Entre les onze cançons que la donostiarra ha gravat en solitari, també n´hi ha una de dedicada a la resta de components de La Oreja de Van Gogh, Tulipán, que parla de l´amistat amb els membres de la banda tot i els rumors que volten i diuen que hi ha hagut mala maror entre ells.

L´artista va començar la gira de presentació del disc el mes d´abril. Des de llavors ha actuat per tot l´Estat espanyol i per diversos països de l´Amèrica del Sud. En els concerts, a part dels temes del seu nou disc, Montero també interpreta temes de la seva antiga banda. Després de Martorell, continuarà girant fins al mes de setembre.

Montero destaca de l´experiència «la llibertat de sentir-me jo mateixa» i justifica la seva marxa de La Oreja de Van Gogh com «una necessitat creativa». Després de l´èxit obtingut en el seu debut en solitari, Amaia Montero ha afirmat que ja té idees per a un proper disc.

A la vegada, La Oreja de Van Gogh va trobar una altra cantant, Leire Martínez, que havia estat concursant de Factor-X. El grup va treure un disc el mes de setembre passat, amb el títol A las cinco en Astoria.

La proposta:

Concert d'Amaia Montero

Lloc: rambla de les Bòbiles, Martorell

Dia: dissabte, a les 12 de la nit.

Entrada gratuïta