Un grup d´intèrprets extraordinaris converteix Enemigos públicos en una de les pel·lícules de l´estiu. A Johnny Depp (Eduardo Manostijeras) el trobem al capdavant de noms com Christian Bale (El caballero oscuro), Marion Cotillard (La vida en rosa), Billy Crudup (Watchmen), Channing Tatum (G.I.Joe), Stephen Dorff (Blade), David Wenham (El señor de los anillos) i un llarg etcètera. Pocs directors tenen la capacitat de sumar un repartiment d´aquestes característiques, però Michael Mann n´és un.

Enemigos públicos és un film que escau especialment al director perquè descriu una època emblemàtica de la seva ciutat natal, Chicago, i perquè torna a parlar-nos dels lladres, protagonistes habituals de les seves històries. De fet, en aquesta ocasió, Michael Mann ha volgut fer un retrat d´un dels gàngsters més emblemàtics dels anys 30, John Dillinger, un home que, enmig de la Gran Depressió econòmica del seu país, va prendre el pèl als bancs i les autoritats, i es va convertir en un heroi popular. Sense rival, Dillinger s´atrevia a robar en els bancs millor protegits i podia sortir i entrar de les presons amb una facilitat increïble, de manera que la incipient FBI va haver d´esforçar-se per posar final a aquest home aparentment invencible. J. Edgar Hoover, que començava a posar ordre a la seguretat nacional, va decidir encarregar personalment a Melvin Purvis que capturés d´una vegada per totes aquell que s´ havia convertit en l´enemic públic número 1. Però paral·lelament a la seva lluita contra l´estat, Dillinger va mantenir un altre front obert: la seva discontínua relació sentimental amb Billie Frechette. Les persecucions policials van fer que mai no poguessin gaudir de gaire temps plegats.

Estrenada a principi del juliol passat als Estats Units, Enemigos públicos ha obtingut 93 milions de dòlars de recaptació i ha dividit totalment la crítica; per a uns és la millor pel·lícula de Mann, i per als altres és una proposta avorrida que desaprofita actors i recursos. Interpretar John Dillinger va estar a punt de ser una feina de Leonardo Di Caprio, que buscava un projecte amb Mann des que el director va abandonar el projecte d´El aviador, que acabaria dirigint Martin Scorsese. Curiosament, aquest cop va ser DiCaprio qui va abandonar Enemigos públicos per rodar amb Scorsese Shutter island. En tot cas, la connexió entre Dillinger i Johnny Depp està assegurada perquè l´actor sent per aquest lladre carismàtic una total fascinació des dels 10 anys.

L'actor

Tot i que Johnny Depp és només un d´aquests populars Enemigos públicos del film, ningú no discuteix que ell és el cap de cartell indiscutible de la producció. L´èxit descomunal de la trilogia de Piratas del Caribe ha convertit Depp en un valor segur i, de fet, es prepara una nova trilogia sense Orlando Bloom i Keira Knightley que el tindrà com a protagonista absolut. Va debutar el 1984 a Pesadilla en Elm Street (era una de les víctimes de Freddy) i, tot i que ha passat per bons i mals moments, els films de Tim Burton han fet de pal de paller a la seva carrera: repetiran plegats en l´adaptació que l´any vinent veurem d´Alícia en el país de les meravelles.