T (talent) + I (idees) x M (mètode), elevat a E (emoció), i dividit per H (humilitat). Els elogis semblaven exhaurits per descriure la figura de Pep Guardiola, el triomfant entrenador del Barça del triplet. Però el periodista Josep Riera va reblar el clau ahir al migdia en la presentació d'un llibre dedicat al tècnic de Santpedor i va proposar la seva pròpia fórmula per glossar la figura i la personalitat de qui ara és un dels personatges més admirats del món de l'esport. Escoltant Guardiola (Cossetània) és un recull comentat de 150 frases pronunciades per l'inquilí de la banqueta del Camp Nou, "no pas amb la voluntat de ser oportunistes i apuntar-nos al carro dels èxits, sinó per apuntar el pensament del Pep a través de les seves declaracions", tal com va assenyalar l'autor, actualment director del diari El 9 Esportiu de Catalunya.

"Segur que té algun defecte, a vegades també s'equivoca", va assegurar Riera després de presentar el llibre en un to altament elogiós cap a Guardiola i a instàncies d'un periodista que el va interrogar sobre la fal·libilitat del tècnic. Abans d'aquest moment, però, l'autor i director de la col·lecció de literatura esportiva Fora de joc va exposar el seu punt de vista sobre la "genialitat" de Guardiola. "Com els bons genis, també és imprevisible, però combina aquesta faceta amb mètode i reflexió", va apuntar Riera.

El llibre es divideix en quatre grans capítols: "el primer conté frases de Guardiola des que va començar a jugar a futbol fins que va debutar com a entrenador. En el segon capítol es parla de la seva visió del Barça i del futbol. Al tercer es dóna la paraula a una trentena de persones properes al Pep que hi diuen la seva. I el darrer capítol s'ha dedicat a la temporada del triplet". Segons Riera, "la voluntat del llibre és reconstruir el personatge frase a frase, un discurs que amb el pas dels anys t'adones que és d'una coherència a prova de bomba. És una personalitat excepcional".

L'exemple de Liz Taylor

Josep Riera no va escatimar lloances al símbol barcelonista, i va voler definir quin és el seu punt de vista sobre la figura de Guardiola a partir de dues frases que s'inclouen en el llibre. "Elizabet Taylor va dir que les idees només mouen el món si abans s'han transformat en sentiments. Per la seva part, el directiu del Barça Xavier Sala Martín va retreure a Zapatero, en una entrevista, que no oficiava de líder, apuntant que dir la veritat i fer el que és necessari és l'essència d'un líder. Per a mi, Guardiola té el sentiment i la passió que expressen les paraules de l'actriu i l'actitud que demana Sala Martín en un líder". Riera va afegir que "el Pep va arribar al club en un moment complicat, amb una moció de censura a la directiva i un equip desestructurat i que no rendia. I tot el que ha aconseguit s'ho ha gua- nyat essent com és, sense buscar excuses. Ser líder no era el seu objectiu, sinó que ha estat el resultat inevitable al que l'ha dut la seva manera de ser".

Josep Riera també va explicar la dimensió humana que el llibre pot tenir per als lectors. "M'agradaria que, apropant-se a la figura de Guardiola a través del seu discurs, el llibre convidés el lector a fer-se preguntés sobre ell mateix. I que la qualitat humana del personatge ens fes sentir una mica millors com a persones".

Al parer de l'autor d'Escoltant Guardiola, el tècnic del Barça "està preparat per quan les coses no vagin bé. Ell sap que algun dia no guanyarà". Interrogat sobre el canvi que el tarannà del santpedorenc pot propiciar en altres entrenadors del futbol estatal, Riera va assegurar que "hi ha tècnics com Preciado, Mendilibar i Lotina, entre d'altres, que tenen coses a dir. Per sort, crec que s'està abandonant la figura de l'entrenador previsible a les rodes de premsa, i n'hi ha que són conscients que respondre preguntes dels periodistes és una part de la seva feina". Precisament, una de les característiques de Guardiola com a entrenador del Barça és que encara no ha concedit cap entrevista individual a cap mitjà de comunicació, i només exposa el seu ideari a través de les rodes de premsa oficials. Segons Riera, "hem d'escoltar més Guardiola perquè té coses a dir".