Xesco Boix va morir tràgicament fa 25 anys, atropellat per un tren. A Manresa, com a tot Catalunya, se li han volgut fer una sèrie d'homenatges per recordar la seva figura i el seu llegat. Tot va començar quan el CAE, fa prop d'un any, va impulsar una plataforma per tal d'unir diverses entitats i grups de Manresa que volien rememorar la tasca de l'animador. "Això ens mostra com Xesco Boix era una persona realment polivalent", explicava Nasi Muncunill, director del CAE.

Formen part d'aquesta plataforma la biblioteca infantil del Casino, el Centre de Recursos Pedagògics del Bages, el Cicle Formatiu d'Animació Sociocultural de l'IES Guillem Catà, El Galliner, Imagina't, Fundació La Xarxa, Equip Lacenet, Òmnium Cultural i diverses persones a títol individual, entre les quals animadors infantils. "Finalment podem presentar un seguit d'activitats que són una suma de potencialitats, que s'han ajuntat per fer una cosa més gran", apuntava Muncunill.

En la presentació dels actes es va mostrar l'auca de Xesco Boix, amb text de Joan Vilamala i il·lustracions de Clara Oliveras, que ha rebut el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i se n'han fet 10.000 còpies, que es distribuiran a centres pedagògics i entitats de lleure de tot Catalunya.

Un altre dels projectes de la plataforma és la sol·licitud que van fer els seus membres de traslladar l'estàtua de Ramon Oms que recorda l'animador, i que actualment és situada a Puigterrà. "Es tracta d'una estàtua molt bonica, que queda en un entorn maco, però que és molt poc accessible", explicava Nasi Muncunill, representant de la plataforma. L'Ajuntament ha acceptat la proposta i s'ha compromès a traslladar l'escultura a la plaça de la Música properament.

Des de les diverses entitats que s'han unit a la iniciativa s'han organitzat moltes activitats, entre les quals hi ha la presentació d'un llibre sobre la vida de l'animador, un espectacle de contes del Xesco i un taller per a educadors sobre l'animador. Tots ells tindran lloc a la ciutat durant el mes d'octubre. L'acte que culminarà totes aquestes activitats serà el dia 24 d'octubre. Sota el títol Sopa de Pedres, un dels contes més populars de Xesco Boix, les entitats que formen part de la plataforma esperen sumar esforços i fer una gran festa que recordi la figura de l'animador als voltants de la plaça Major.