El 38è aplec de la sardana Vila de Súria va omplir ahir la plaça de Sant Joan del poble en una diada dedicada íntegrament a la memòria de Ramon Alsina. Alsina, que va morir sobtadament el 18 de setembre passat, formava part de l´Agrupació Sardanista des dels set anys i estava, a més, vinculat a diverses entitats de Súria.

Encara que a primera hora l´afluència de públic era notablement menor que l´any passat, els qui omplien la plaça ja formaven diverses rotllanes i, a mesura que avançava la tarda, cada cop eren més els qui s´apuntaven a puntejar sardanes. Dolors Solé, presidenta de l´Agrupació Sardanista de Súria, remarcava que, encara que cap al tard es va assolir una assistència similar a la d´edicions anteriors, «hem de tenir present que és pont i que hi ha gent que té tres dies de festa».

Solé explicava que hi havia molta gent de fora i que «n´hi ha molta que ve per veure la Principal de la Bisbal». Segons fonts de l´organització, Súria va aplegar ahir gent de procedències tan diverses com Andorra, Igualada, Ripollet i Barcelona, a més de suriencs i gent d´arreu del Bages.

La principal novetat d´enguany és la introducció de l´anomenada sardana de set tirades, també coneguda com a sardana manresana. En aquesta variant, les tirades, els fragments de música que es van repetint al llarg de la sardana, es redueixen de deu a set i fan possible, així, interpretar més obres en el mateix temps. Aconseguir que el públic gaudís de més peces és un dels motius que van dur l´Agrupació Sardanista a introduir el canvi, però Solé assegura, a més, que a la majoria de ballades i concursos ja es fa d´aquesta manera i que «ens semblava que s´havia de fer».

Però, com tots els canvis, va tenir defensors i opositors. Malgrat que, aparentment, l´acceptació general va ser bona, l´Agrupació Sardanista va fer una consulta popular «per poder fer la valoració del canvi», segons va afirmar Solé.

La trobada de cobles, en la qual van participar la de Ciutat de Cornellà, la Jovenívola de Sabadell, la Principal de la Bisbal i la cobla de Súria, es va celebrar a la tarda, però els actes de l´aplec ja havien començat al matí amb un concert de la Principal de la Bisbal. Va ser durant aquest acte, que va aplegar més de 250 persones al pavelló municipal d´esports, quan es va fer l´homenatge explícit a Ramon Alsina. Encara que se li va dedicar tot el dia, durant el concert membres de l´Agrupació Sardanista van llegir un text d´homenatge a Alsina i la Principal de la Bisbal va interpretar la sardana Et recordaré sempre, que no estava inclosa al programa.