El senyor ja havia arribat. Carles Santos i la directora artística de la fira Mediterrània, Tere Almar, esperaven, ahir, a les portes del teatre Kursaal, les sis tenores del Jordi Molina Sextet. Per assajar el que avui serà un dels plats forts de la dotzena fira Mediterrània, l'espectacle inaugural Sis tenores i un senyor, a la Sala Gran. La part artística ho tenia, ahir, tot a punt. Però Almar reconeixia, les hores prèvies, el "pànic escènic" d'un gran cita. Havien arribat Carles Santos i, també Aljub-Krama; avui ho faran Grouba, La Guapa Teatre, Fatima Spar, La Patacada, En Ric-Rac i Les Bus Rouge, protagonistes d'aquesta jornada. Però, paciència per als espectadors: el gros escènic d'avui es farà esperar fins a darrera hora de la tarda (les 7). I ja, a la nit. La fira tindrà quatre dies per desplegar tot el seu poder de convocatòria.

Insistim. El mercat d'espectacles que genera una cultura i una àrea geogràfica emmarcada pel Mediterrani té bona salut. Com a mínim sobre el paper. Més de 900 professionals, dels quals 140 periodistes, que començaran a arribar des d'avui a Manresa. El gros per participar, com a compradors i venedors, en la dotzena edició de la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional. És una xifra rècord que, segons el gerent de la fira, Jordi Bertran, és sinònim de garantia. També d'eficàcia. Paraula clau en una edició que ha de demostrar per què és una fira estratègica en la política cultural de la Generalitat.

El certamen s'inaugura avui. En dos fronts. Al carrer, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, amb els potents percussionistes de la Banda del Surdo, que portaran el públic de visita expositiva per la Plana de l'Om (Instruments de la Mediterrània), el Casino (Veus de la Mediterrània) i el Passeig (Bestiari festiu europeu (1870-1970). Del segon front ja n'hem parlat. Serà a l'escenari de la Sala Gran del teatre Kursaal. Allí, hi haurà els parlaments institucionals, que protagonitzaran el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí; i la directora artística de la Mediterrània, Tere Almar. Allí, també però després, Carles Santos i el Jordi Molina Sextet de tenores presentaran un espectacle creat expressament per a una edició que oferirà arguments sobre la rertroalimentació (o no) de la tradició i la modernitat. De fet, la fira s'obre al matí, únicament per als professionals (68 d'inscrits), amb una jornada que permetrà aglutinar tres sectors del món de l'espectacle (pensament, circ i música) al voltant del discurs teòric de la fira.

La Mediterrània amb més funcions que mai (188) s'obrirà als escenaris a les 7 de la tarda amb l'espectacle La disputa de l'ase, de la companyia catalana La patacada. Basada en l'obra homònima escrita pel mallorquí Anselm Turmeda el 1418, La disputa de l'ase és un espectacle musical plantejat com una visita actualitzada a l'edat mitjana. Un text prohibit en el seu temps per la Inquisició en el qual es refuta la superioritat de l'home sobre les bèsties. L'accent manresà l'hi posarà Carles Goñi amb la companyia La Guapa Teatre.

Més Manresa. Amb la intenció que la fira aporti beneficis a la ciutat, la Mediterrània d'enguany té factura manresana. En sentit literal. De la cinquantena de persones que treballaran fent funcions de regidors d'espai i personal d'informació, trenta-set són de Manresa i comarca; de les empreses tècniques proveïdores, en treballen dotze també de la Catalunya central; la mateixa quantitat de centres d'allotjament que s'han reservat entre hotels, alberg, hostals i pensions; la restauració és a càrrec de vuit restaurants manresans. Per cert, la mascletà que l'any passat va rebre un patac d'aigua, ho tornarà a provar. Al Passeig i diumenge. I si va bé, serà per llençar coets.