Deu dones procedents d'àmbits diversos de la regió mediterrània faran de la dotzena edició de la fira un cant a la veu femenina. La voluntat de la directora artística del certamen, Tere Almar, de portar a Manresa primeres figures de la cançó farà possible que es puguin escoltar a Manresa les propostes artístiques de Mor Karbasi, Souad Massi, Maria Simoglou, Elena Ledda, Fatima Spar, Mara Aranda i les catalanes Mariona Sagarra, Sílvia Pérez, Mirna Vilasís i Marta Rius. Deu noms de contrastada categoria i solvència vocal reconeguda que aportaran a la riquesa cultural de la fira les seves heterogènies propostes unides per l'amor als sons de la Mediterrània.

De la mateixa manera que l'any passat va apostar fort pels espectacles de carrer amb Xarxa Teatre estrenant la condició d'artista convidat, Almar ha treballat fort perquè en aquesta edició es parli d'una Mediterrània de les cantants. Des del repertori dels moriscos expulsats de la península ibèrica el 1492 i les peces musicals de la Corona d'Aragó fins a la revisió de les cançons populars catalanes i la musicació de poetes com Maria Mercè Marçal i Montserat Abelló. Propostes de signe molt divers enteranyinades pel gran magma cultural gestat al llarg dels segles als territoris banyats per la Mediterrània.

L'algeriana resident a França Souad Massi es presenta a Manresa amb l'etiqueta de cap de cartell. Massi és un símbol de la resistència cultural a l'opressió de la vida política i social d'Algèria que, sobretot als anys noranta, va causar milers de morts en una cruenta guerra civil. Des del seu exili francès, la cantant d'Alger continua cantant per reivindicar el paper de la cultura en un món massa sovint atacat per la intolerància. No menys interessants es presenten els concerts de Karbasi, Ledda, Simoglou i Spar.

En el capítol de les cantants nostrades, la fira durà fins a Manresa cinc noms que són a la primera fila de la música popular. Un pòquer de veus que compleix el principal requisit d'aquesta edició de la Mediterrània: la modernitat que renova la tradició. Mirna afronta un nou repte com a cantant en solitari, Mariona Sagarra experimenta amb les polifonies, Marta Rius estrena disc, Sílvia Pérez canta amb la percussió com a companyia i Mara Aranda serà present en dues propostes diferents, Afluències, amb els grups de riproposta valenciana, Aljub i Krama, i Dèria, amb Solatge. A partir d'avui, la Mediterrània posarà en escena deu maneres d'entendre la música des de la veu femenina.