El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, s'ha mostrat 'optimista' davant el compromís adquirit pel Ministeri d'Indústria de què la transposició de la directiva europea sobre el foc preservarà el patrimoni festiu català. Fontdevila ha recordat que hi ha 'invasions competencials' a Catalunya però ha destacat que, des del primer text del mes de juny, s'ha 'avançat molt'. 'Comencem a respirar un cert optimisme perquè, a partir del gener, les manifestacions festives amb pirotècnia podran tenir una continuïtat garantida'. Així ho ha dit en les jornades sobre la transposició de la directiva europea de pirotècnia amb motiu de la Fira Mediterrània.

En una reunió celebrada dimecres el Govern va obtenir del Ministeri d'Indústria el compromís d'incloure i acceptar la major part de les al·legacions presentades pel Govern, que van ser consensuades amb els ens locals i les colles de diables i bestiari.

Ramon Fontdevila ha reconegut que 'la perspectiva no és senzilla per les invasions competencials' però ha ressaltat que s'han fet 'molts avenços'. Abans del 4 de gener de l'any 2010, els estats membres hauran d'adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar compliment a la directiva.

Fontdevila també ha remarcat que, amb la directiva, s'haurà d''avançar' en mesures de seguretat amb una especial cura en la protecció dels menors. 'Una mesura que ja es ve fent', explica Fontdevila, però en què s'haurà de treballar.

El director del CPCPTC ha dit que ara caldrà veure la resposta de Brussel·les, 'que entengui el plantejament de participació ciutadana que els hem fet entre pirotècnica que es podrà vendre a les botigues i el material que defensem que serà particular per les festes religioses, populars i tradicionals i que posarem a disposició dels ciutadans reconeguts com a experts'.

Izaskun Astondoa, directora d'una pirotècnia, ha destacat que caldrà ser 'rigorós' a l'hora de reconèixer els experts i ha defensat que cal complir i fer les coses amb 'professionalitat'.