Òmnium Cultural proposa, a partir de la setmana que ve, un cicle de conferències, taules rodones i un taller, per reflexionar sobre la utilització del català en l'àmbit del dret, "un d'aquells espais on la llengua catalana és menys utilitzada", afirma Jaume Puig, president d'Òmnium Bages.

El cicle analitzarà el camp del dret des de les visions de diversos professionals: l'ús real del català als jutjats, a les notaries, als registres civils... Segons Marta Torra, coordinadora del cicle, "quan acudim als jutjats ens sentim en situació d'inferioritat, per això moltes vegades no exigim els nostres drets". Per a Abel Pie, degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, poder tractar aquest tema és "una satisfacció, ja que és un camp en què la llengua catalana es troba diversos metres enrere respecte el castellà".

Les dues xerrades inaugurals es faran Alfons López Tena, jurista, notari i exvocal del Consell General del Poder Judicial (el 30 de novembre), i Joan Solà, lingüista i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (el 4 de desembre). "Ens va semblar que per obrir el cicle estava bé donar les visions d'un professional del dret i d'un lingüista, per poder mostrar als assistents els dos punts de vista", va afirmar Torra. Continuaran dues taules rodones i una conferència de cloenda. Els organitzadors van voler remarcar que, tot i que l'àmbit és restringit, les xerrades són obertes a tothom, "ja que tots en som usuaris", va afirmar Torra. Totes les xerrades i taules es portaran a terme a l'Auditori de la Plana de l'Om de Caixa Manresa a les 8 del vespre.

Les jornades inclouen un taller pràctic d'espai lingüístic per controlar l'actitud lingüística i evitar canviar d'idioma en el moment que algú s'adreça en castellà, que comença el proper dimecres, d'1/4 de 7 de la tarda a 1/4 de 10 del vespre. El curs consta de tres sessions. Les inscripcions ja es poden fer al 93 872 63 21 o a bages@omnium.cat.