Joies de l'art català que, per diversos motius, es troben en col·leccions i museus de tot el món s'exhibiran al MNAC en l'exposició Convidats d'honor, amb què el museu inicia les celebracions del 75è aniversari del seu antecessor, el Museu d'Art de Catalunya.

En paral·lel, sota el títol La princesa sàvia, el museu reunirà el conjunt complet de pintures que decoraven la capella dedicada a santa Caterina a la catedral de la Seu d'Urgell, pintures que van ser arrencades en la dècada de 1930 i que ara es troben disperses entre el MNAC, el Museu Episcopal de Vic i l'Abegg-stiftung, a Riggisberg (Suïssa). Aquesta exposició, que com Convidats d'honor serà gratuïta, explicarà les transformacions artístiques que van succeir al segle XIII a Catalunya, amb la transició de l'anomenat estil 1200 al gòtic lineal.

La directora del museu, Maite Ocaña, ha recordat en fer referència al 75è aniversari del museu que "el Museu d'Art de Catalunya va néixer en la seva actual seu, el Palau Nacional de Montjuïc, i la seva inauguració el 1934 va ser ajornada pels Fets d'Octubre i es va fer al novembre per un govern militar, ja que el president Lluís Companys estava detingut". Al començament d'aquesta commemoració, Convidats d'honor permetrà contemplar unes 80 obres d'art català, algunes de les quals no han deixat mai encara la seva ubicació en esglésies i catedrals catalanes com la Majestat de Beget, una obra capital de l'escultura romànica catalana, o el gran retaule gòtic de la Mare de Déu de L'Escala de Joan Antigó. Tornaran així mateix a Catalunya el relleu de Pere Oller del sepulcre del rei Ferran I d'Antequera procedent del monestir de Poblet i avui al Museu del Louvre; la Anunciació de Bernat Martorell del Museu de Belles Arts de Mont-real; Mediterrània, d'Arístides Maillol, del Museu d'Orsai; La bevedora adormida, de Picasso, del Kunstmuseum de Berna; o La masovera, de Miró, del Centre Pompidou de París.