S

ouad Massi actua avui, a les 9 de la nit, al teatre Kursaal amb l'aurèola d'artista compromesa que va marxar del seu país cap a l'exili francès ara fa una dècada. Una Algèria convulsa per la guerra civil que al llarg dels anys 90 va enfrontar el govern militar als extremistes islàmics, la qual va causar milers de morts entre una població que va assistir, indefensa, a la massacre. La cantant, nascuda l'any 1972 a Alger, no era ben vista pels partidaris de la guer-ra per la seva posició en favor de la pau, però cada vegada que se li pregunta per què se'n va anar i es va instal·lar a París, respon el mateix: "vaig deixar Algèria per motius professionals". Regió7també li ho va preguntar, i la resposta va ser la mateixa en una entrevista feta a través de correu electrònic, en què va eludir altres qüestions relacionades amb el seu país d'origen. No obstant això, Massi deixa entreveure en les seves respostes un optimisme vital i una gran capacitat creativa, que converteixen el recital d'aquesta nit en un dels grans moments de la fira.

"La Mediterrània és una vertadera riquesa, la seva música és maca, un autèntic tresor per a nosaltres, els artistes", afirma la cantant, que afegeix que "aquesta música ens inspira a viatjar sempre, em permet ser lliure". Souad Massi pujarà a l'escenari del Kursaal amb la seva formació elèctrica i oferirà un repertori "escollit entre les cançons dels meus tres àlbums". En una fira que destaca per l'atenció que presta a la veu femenina, considera que "dins la conca mediterrània, les dones tenen el costum de cantar en qualsevol ocasió. Elles ho fan de manera natural. A les festes és normal que hi hagi dones que cantin".

L'alegria vital amb què va créixer a la seva Algèria natal, on va crear un grup íntegrament femení, com Les Trianes d'Alger, i un altre, Atakor, que fusionava rock dur i la música dels tuaregs. "Em recordo molt del meu començament a Algèria. No va ser fàcil i hi vaig aprendre molt". Sobre el present del seu país, opina que "hi ha millores" i diu que "a Algèria molts pensen com jo. Respecto els qui, dins les seves possibilitats, fan avançar les coses en tots els camps".