Des de fa 10 anys, la vilafranquina Jordina Biosca es dedica a explicar contes de forma professional. Assegura que els nens i nenes poden gaudir de les seves narracions, però a la 12a fira Mediterrània hi actuarà per demostrar que els adults també ho poden fer. Biosca és la responsable d'organitzar un cicle de narracions de contes, 2 dels quals seran per a la mainada i 7 per al públic adult. És una de les apostes d'aquesta fira.

Què li atrau d'aquesta disciplina?

M'atrau el fet de poder captivar el públic tan sols amb la veu. També el fet d'estar sola dalt l'escenari. Són muntatges molt simples comparats amb les grans produccions cinematogràfiques i teatrals actuals. I, de vegades, costa que es valori aquesta feina.

Qui és més difícil, el públic adult o l'infantil?

Davant dels adults és més fàcil explicar una història perquè no has de batallar tant perquè prestin atenció, entenguin els continguts i segueixin l'argument de l'obra. En canvi, crear i narrar una obra per a infants és molt més difícil, ja que s'ha de pensar en un vocabulari i un concepte més innovador, i que resulti atractiu per a ells.

És cert el tòpic que als petits els agrada somiar i als adults parlar de sexe?

Sí, la gent és molt típica en aquest sentit i el sexe i els contes eròtics solen cridar més l'atenció que altres temes. També s'ha de tenir en compte que hi ha molts tipus de públic i de gent i els seus interessos són molt diversos, per tant, qualsevol tema pot cridar l'atenció a un determinat públic.

I als adolescents? Què els interessa?

La veritat és que no fem obres per a adolescents estrictament, ja que viuen en una balança. Potser els criden més l'atenció narracions de terror, però si els planteges un tema amè, s'hi s'adapten.

Els espectacles de contes tenen cada cop més demanda?

Els destinats al públic infantil, sí. El circuit de contes per a adults no tanta, però darrerament han adquirit molt protagonisme i ens en demanen més. El problema és que als teatres costa molt actuar-hi, ja que no es pot considerar que la majoria de narradors de contes siguem actors. Ens hem de buscar la vida i, per tant, és millor actuar en un certamen com la fira Mediterrània de Manresa.

Com es formen els narradors de contes?

Generalment, els narradors de contes són autodidactes. Però el ens agradaria és que aquesta professió s'acabés de dignificar del tot, m'agradaria que se'ns considerés igual de professionals que als directors, dramaturgs, actors i totes aquelles persones que també viuen del món de l'espectacle.

Jordina Biosca actua avui (18 h), a la Biblioteca amb Rei Pipin; dissabte (23 h) a l'auditori de Caixa Manresa amb L'entrada; i diumenge (18 h), a l'auditori de Caixa Manresa amb El dit a la llaga.