L'última supervivent del grup que va ajudar a protegir a Anna Frank i a la seva família de la persecució nazi, Miep Gies, ha mort aquest dilluns als Països Baixos a l'edat de cent anys, segons ha informat la cadena britànica BBC.

Tant Gies com altres empleats del pare d'Anna Frank proporcionaven aliments a la família mentre es mantenien ocults en les instal·lacions de l'empresa a Amsterdam. Els dos anys de refugi -entre 1942 i 1944 - van quedar plasmats en un diari convertit en un 'best seller' amb un gran valor històric, que reflecteix la vida que es van veure forçats a dur milers de jueus a Alemanya.

Gies ha mort aquest dilluns a la clínica on es trobava després d´haver patit una caiguda aquest darrer Nadal. L'any passat, amb motiu del seu centenari, l'anciana va restar-se mèrits pel seu paper en l'ocultació de la família Frank i va al·legar que altres persones havien fet més que ella.

Després del descobriment del parador de la família jueva, va ser la mateixa Gies qui va recollir els papers escrits per l´Anna confiant en retornar-li, però la nena va morir de tifus al camp de concentració de Bergen-Belsen. Finalment, va lliurar-los al seu pare, que va sobreviure a la guerra i aquest els va recopilar en un llibre publicat per primera vegada el 1947.

Des de llavors, Gies s´ha convertit en una mena d´ambaixadora del diari, viatjant pel món per a relatar les seves experiències durant l'holocaust i per a criticar la persecució jueva per part del règim nazi. Aquests esforços li han valgut al llarg de la seva vida nombrosos reconeixements públics.