La memòria històrica de la lluita sindical a la Catalunya central és l'argument del llibre El moviment obrer a la comarca del Bages (1939-1982), que ha escrit la periodista manresana Gal·la Garcia i edita Zenobita com a principal aposta per Sant Jordi, juntament amb Berga. Una història per conèixer, que signen les historiadores Maria Dolors Santandreu i Rosa Serra.

El trànsit pel franquisme i la Transició va significar per al moviment sindicalista una època de dificultats severes i, alhora, d'il·lusió per la recuperació de les llibertats. García és autora d'altres treballs sobre la memòria històrica, com els publicats sobre el moviment feminista i la història de la Fàbrica Nova, entre altres.

En la línia de llibres anteriors sobre Manresa i Moià s'inscriu Berga. Una història per conèixer, que traça l'itinerari vital de la capital berguedana des dels seus orígens fins a l'actualitat resseguint episodis de l'època comtal, les carlinades i la dictadura franquista, entre molts altres. El to del llibre que han elaborat Santandreu i Serra, fundadores de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i de la revista l'Erol, és planer i assequible per a tots els públics.

El manresà Lluís Grifell torna a les llibreries amb Viatge al país del pèndol. L'URSS de 1977, relat en forma de dietari de l'estada que va dur a terme a l'estat soviètic quan a Espanya feia poc que s'havien recuperat les llibertats i allí es vivia en un règim totalitari. Per la seva banda, la poetessa Sabina Fornell és l'autora del recull Amor, regal diví, un títol molt idoni per a una diada tan romàntica com és Sant Jordi i un llibre molt personal on l'escriptora ha abocat sentiment i pensaments.