Durant tot el mes d´octubre, Manresa omple els seus carrers i espais més emblemàtics de poesia i literatura en un programa en que participen més de trenta entitats de la ciutat, en més de trenta actes programats.

L´edició d´enguany és el resultat de l´esforç de 35 entitats que han treballat durant tot un any per confegir un programa de qualitat. El cicle Màgics 2010 vol donar una rellevància especial als autors locals i a la creació literària en general. Per aquest motiu, en l´acte inaugural (divendres 1 d´octubre a les 8 del vespre i a la sala petita del Kursaal) es recitaran poesies escrites per poetes del Bages i d´arreu especialment per aquest cicle. Montserrat Altarriba, Luis Eduardo Aute, Lluís Calderer, Francesc Codina, Miquel Desclot, Josep Fàbrega, Feliu Formosa, Josep Grifoll, Jaume Huch, Jordi López, Gabriel Mora, Sònia Moya, Laia Noguera i Pep Rosanes-Creus han escrit poemes per a l´ocasió que recitaran Joan Crossas i Aina Huguet acompanyats pel piano de David Martell, amb una composició que també serà especial per aquest acte.

La participació d´autors en el cicle també es materialitzarà a través del teatre. A la mateixa sala petita del Kursaal, es farà la representació teatral de "Polvos màgics" (dissabte 30 d´octubre a les 12 de la nit), a càrrec del Casal Familiar Recreatiu. Es posaran a escena sis històries sobre amor i sexe, escrites per Llorenç Capdevila, Jordi Cussà, Jordi Estrada, Agustí Franch, Joan Jordi Miralles i Esteve Soler.

En el decurs del cicle també recitaran actors i actrius com Emma Vilarasau, Jaume Sisa, Rosa Vila, Marta Marco, Mazoni, Ivan Padilla i autors i autores com Feliu Formosa, Manuel Forcano, Sònia Moya, Àngels Gregori, Josep Grifoll i Josep Fàbrega.

A tot això cal afegir, propostes d´exposicions fotogràfiques, bibliogràfiques, circ, cinema i activitats per infants.

S´han produït sis espectacles; quatre recitals poètics, una obra teatral i un espectacle de circ, i dues exposicions una de fotografia i un altre de llibres desplegables.

El Tocats de Lletra d´enguany manté l´edició de la guia bibliogràfica que permet seguir els recitals i fomentar la lectura de llibres de poetes catalans i en català.

En total, el cicle inclou més de trenta activitats, organitzats amb el suport de més de 35 entitats. La implicació de les entitats ha fet possible incrementar la qualitat del cicle.

Tocats de Lletra és un programa coorganitzat per l´Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb el suport del ICIC, la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes.