La setmana passada es van fer públics una sèrie de documents inèdits relacionats amb la detenció del president Lluís Companys (vegeu Regió7 del dia 24). El material va ser localitzat de forma totalment fortuïta per un dels impulsors de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy.

Aloy es va desplaçar fins a Holanda per buscar informació sobre el manresà Joaquim Amat Piniella, supervivent del camp de concentració de Mauthausen en la Segona Guerra Mundial. Aloy, però, no va aconseguir trobar res, i en el temps que li quedava, es va dedicar a mirar els epígrafs del fons de Josep Ester fins que hi va veure el nom de Carme Ballester, la vídua de Lluís Com- panys. A partir d'aquí, va demanar tota la documentació i, per sorpresa seva, van començar a aparèixer nombrosos documents en relació amb el president màrtir. Entre aquest material destaca un manúscrit inèdit escrit per Ballester, l'any 69 (que Regió 7 va publicar íntegrament la setmana passada) en què narra l'arrest del seu marit a França. Aquest text formava part de la documentació que Josep Ester va rebre de mans de Ballester amb la finalitat de sol·licitar una indemnització a les autoritats alemanyes per l'afusellament de Companys el 1940. Juntament amb Josep Alert, Joaquim Aloy va adequar i traduir tot el material trobat, que des del mes passat es pot veure al web de l'Associació Memòria i Història de Manresa. Entre els documents publicats hi ha correspondència sobre el procés per aconseguir la indemnització, una petició del certificat de mort de Companys, una carta inèdita del president, documentació del consolat alemany a Barcelona...

L'impacte de la troballa ha estat espectacular. La majoria de mitjans se n'han fet ressò, i el web de l'entitat manresana ha rebut en un setmana més de 5.000 visites.