Mossèn Fortià Solà va publicar l'any 1910 l'única història de Navarcles que existia fins ara. Cent anys després, un altre navarclí, Llorenç Ferrer i Alòs, ha escrit la història de Navarcles des de l'antiguitat fins a l'actualitat. Si el llibre de fa un segle va ser promogut pel Centre Català Autonomista, l'actual és una iniciativa de la Societat Coral l'Harmonia, El Coro, que ha volgut reproduir la fórmula de gestació de l'obra històrica tal com es va fer llavors.

Al final de Navarcles. Notes històriques, de Fortià Solà, hi ha una llista d'un centenar de persones que, mitjançant subscripció, van contribuir a finançar l'edició. Ara, El Coro també ha promogut que els navarclins adquireixin La història de Navarcles, de Ferrer i Alòs, de forma anticipada perquè la llista dels que hi hagin contribuït aparegui en una llista de suport, com el 1910. En la campanya realitzada des del setembre i fins ara, a través de les llibreries de Navarcles, s'hi han apuntat al voltant de 300 persones. Tot i que s'ha tancat el termini, encara hi ha una última oportunitat a la llibreria La Plaça. El preu del llibre anticipat és de 20 euros. Si s'adquireix quan ja s'hagi presentat (el proper 27 de novembre), costarà 24 euros.

El Coro ha organitzat unes jornades de divulgació històrica sobre el municipi, que culminaran amb la presentació del llibre de Ferrer i Alòs. Per commemorar el centenari de l'obra de mossèn Fortià Solà, el 12 de novembre, parlarà de la seva figura mossèn Antoni Pladevall, també historiador. El 20 de novembre hi haurà una taula rodona amb els historiadors de Navarcles. La presentació, el 27 de novembre, de La història de Navarcles, escrita per un historiador que, a més, és alcalde del municipi, serà a càrrec de Josep Camprubí Plans, alcalde de Manresa, que és nét d'Esteve Camprubí Mercader, un dels promotors de la primera història de Navarcles. Les jornades es completaran amb una exposició de postals del poble bagenc.

La història de Navarcles del 2010 és un llibre de 350 pàgines i unes 300 fotografies, editat a color, que, com diu el subtítol, abraça des De quan era un mar fa milions d'anys a l'actualitat. Ferrer i Alòs considera que "és un punt d'arribada" a una feina que ha anat recopilant des que era a la universitat i el 1978 va fer un treball sobre demografia i posteriorment en la investigació de temes diversos, sempre que sortia Navarcles. Ja havia pensat que aquesta feina "s'havia d'endreçar", però no ho ha portat a terme fins que, fa un any, li va arribar l'encàrrec d'El Coro. A més, l'historiador navarclí admet que "hi ha parts de la història que només sabem per Fortià Solà, que va poder consultar l'arxiu parroquial, que es va cremar en la guerra civil".