És obvi que Sant Jordi és el 23 d'abril i que, per tant, pot escaure en qualsevol dia de la setmana. El calendari ha volgut que enguany toqui en dissabte, un dia mig feiner mig festiu. Però s'hi ha embolicat pel mig la Setmana Santa, i això, en un moment de crisi econòmica, ha encès totes les alarmes.

La nova junta del Gremi d'Editors de Catalunya proposa que la celebració s'allargui a tota la setmana anterior i que sigui més descentralitzada per tot Catalunya. Per això, són partidaris d'anticipar la data de les signatures de llibres a Barcelona el cap de setmana anterior i desplaçar els escriptors pel territori per la diada.

És una proposta que xoca amb la postura del Gremi de Llibreters de Catalunya. Segons ha exposat el president, el manresà Antoni Daura: "no té sentit moure el dia perquè la tradició és la tradició. A més, ja es va provar i no va funcionar". A més, els llibreters desestimen treure les parades al carrer una setmana perquè "això implica logística i diners i fa perdre la gràcia a la diada perquè converteix Sant Jordi en una fira". I pel que fa a estendre a més dies el descompte del 10% en el preu dels llibres que es fa per la diada, Daura es mostra taxatiu: "el descompte és una excepcionalitat, i no hi hem de focalitzar l'atenció, perquè no és l'element clau de Sant Jordi. En altres sectors es fan rebaixes, però en el cas del llibre és per Sant Jordi quan surten les novetats".

Ahir hi havia d'haver acord en la junta de la Cambra del Llibre de Catalunya, que aplega llibreters i editors i també distribuïdors i integrants del sector de les arts gràfiques. Segons Daura, que també regenta la llibreria Parcir de Manresa, "els editors han dit que respectarien la nostra decisió, però temen que, amb la gent de vacances, baixin les vendes". L'any passat, tot i que l'ambient al carrer va ser excel·lent, el calaix va ser entre el 8 i el 10% inferior respecte del 2009.

Les discrepàncies entre els gremis tenen despistades editorials i llibreries. Així, Lis Escolà, de la llibreria Abacus de Manresa, apunta que encararan Sant Jordi "com ho faci la majoria". I els editors divergeixen sobre el tema del descompte. Mentre que Jordi Suades, de Farell, i Jaume Huch, de l'Albi, coincideixen que "no és bo fer-ne un abús" perquè pot devaluar el llibre; Josep Antoni Serra, de Zenobita, troba "una bona pensada allargar el descompte uns quants dies", plantejament al qual s'afegeix Rosa Rey, d'Angle, "si s'arribés a un acord amb els llibreters".