Optava a 15 estatuetes i se n'ha endut 13. La pel·lícula 'Pa Negre' ha estat l'autèntica triomfadora dels III Premis Gaudí. L'adaptació cinematogràfica de dues novel·les d'Emili Teixidor ha acaparat els premis de millor pel·lícula, millor direcció i millor guió per Agustí Villaronga, millor actriu per Nora Navas, millor actor i actriu secundaris per Roger Casamajor i Marina Comas, a més de set premis menors.

Eduard Fernández ha estat considerat el millor actor protagonista pel seu paper a 'La Mosquitera', mentre que 'Bicicleta, cullera, poma', s'ha imposat en la categoria de documental. La gran decepció se l'ha endut l'equip d''Herois', que tot i les deu nominacions, ha marxat amb les mans buides.

'Pa Negre', l'adaptació cinematogràfica de 'Retrat d'un assassí d'ocells' i de la novel·la homònima d'Emili Teixidor ha estat la gran triomfadora en la festa del cinema català, que aquest dilluns ha tingut lloc al Teatre Artèria Paral·lel de Barcelona. La gala dels III Premis Gaudí l'ha reconeguda amb 13 guardons, dels 15 als quals optava, acaparant la major part de categories principals. A banda de ser reconeguda com a millor pel·lícula en llengua catalana del 2010, el director mallorquí Agustí Villaronga s'ha adjudicat els premis de millor direcció i millor guió.

El jurat de l'Acadèmia del Cinema Català ha atorgat també a 'Pa Negre' el premi de millor actriu per Nora Navas, que ja va guanyar la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià. Per la seva banda, la jove actriu Marina Comas també ha estat guardonada amb el premi a millor actriu secundària pel seu paper al film de Villaronga, mentre que Roger Casamajor, ha rebut el premi a millor actor secundari.

A més d'aquests sis premis principals, la pel·lícula de Villaronga, ambientada en la postguerra, s'ha endut els premis a millor fotografia per Antonio Riestra, millor música original per José Manuel Pagán, millor direcció artística per Ana Alvargonzález, millor vestuari per Mercè Paloma, millor so per Dani Fontrodona, Fernando Novillo i Ricard Casals, i millor direcció de producció, per Álex Castellón.

Eduard Fernández, amb el seu paper a la darrera cinta d'Agustí Vila, 'La Mosquitera', on interpreta un home de classe mitjana atrapat en el seu petit món, en una família complicada, s'ha endut el premi a millor actor i s'ha imposat a Ryan Reynolds ('Buried'), Jordi Mollà ('El cònsul de Sodoma) i Francesc Colomer ('Pa Negre'). Aquest ha estat l'únic guardó pel film de Vila, que estava nominat en cinc categories més.

'Buried' i 'Bicicleta, poma, cullera', vencedores en les respectives categories

El film de Rodrigo Cortés 'Buried' (Enterrat), rodat en anglès però de producció catalana, s'ha endut dos dels nou guardons als que optava, entre els quals el de millor pel·lícula en llengua no catalana. El muntatge d'aquesta cinta també li ha valgut un Gaudí.

D'altra banda, la millor pel·lícula documental ha recaigut en 'Bicicleta, cullera, poma', escrita i dirigida per Carles Bosch i produïda per Cromosoma SA i Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE. La cinta, que apropa els espectadors a la lluita de l'expresident de la Generalitat, Pascual Maragall, contra l'Alzhèimer, ha superat així altres propostes com 'Donde se nacionaliza la madera?' de Carlos Benpar, 'Familystrip', de Lluís Miñarro, i 'María y yo', de Félix Fernández de Castro.

El palmarès dels Premis Gaudí ha inclòs també guardons a la millor pel·lícula per televisió, millor pel·lícula europea i millor pel·lícula d'animació. El millor film europeu ha estat 'La cinta blanca' (Das weisse Band), de Michael Haneke; la millor pel·lícula per televisió, 'Quatre Estacions' (de Marcel Barrena i coproducció de Televisió de Catalunya, Sagrera TV, Canal 9 i Somnia Ars); i la millor pel·lícula d'animació, per 'Els caps de drap al país on sempre brilla el sol', d'Àlex Colls.

Pel que fa al millor curtmetratge, el Gaudí se l'ha endut 'Les bessones del carrer de Ponent', un treball de Marc Riba i Anna Solanas. D'altra banda, el 'Viatge Màgic a Àfrica', de Jordi Llopart, ha recollit el guardó als millors efectes especials/digitals, el responsable dels quals és José María Aragonés.

'Herois', 'Los ojos de Julia' i 'Elisa K', les grans perdedores

L'equip d''Herois', encapçalat per Pau Freixas i Albert Espinosa ha protagonitzat una de les grans decepcions de la nit, en no poder imposar-se en cap categoria tot i tenir deu nominacions. El director i guionista d'aquesta particular visió de la infantesa dels vuitanta, han vist com 'Pa Negre' s'enduia els grans premis pels quals competien, i han marxat amb les mans buides de la gala.

Una situació similar és la que ha viscut Guillem Morales amb 'Los ojos de Julia', un film que va estar nominat en 6 categories, entre elles millor pel·lícula en llengua no catalana, i que tampoc ha rebut cap estatueta.

'Elisa K', l'adaptació cinematogràfica d'un relat de Lolita Bosch, que van portar a la pantalla Judith Colell i Jordi Cadena amb Aina Clotet de protagonista, tampoc ha estat premiada pel jurat de l'Acadèmia. La cinta, que va rebre el Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastìà, no ha rebut cap guardó, dels cinc als quals optava, entre ells millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista, que han recaigut en 'Pa Negre'.

Jordi Dauder, Gaudí d'Honor

L'Acadèmia del Cinema Català ha volgut premiar el veterà actor Jordi Dauder amb el guardó honorífic del palmarès dels Premis Gaudí. El Gaudí d'Honor 2011, doncs, ha estat per 'el seu talent i dedicació al cinema català, contribuint a dotar-lo del prestigi i reconeixement que té a l'actualitat'.

Dauder ha expressat en el moment de recollir el guardó que aquest moment era 'possiblement 'el més important, si no de la seva vida, sí de la seva trajectòria. L'actor ha fet una defensa aferrissada del cinema català i ha reblat el seu agraïment afirmant que el guardó és 'un honor, i un estimul per seguir lluitant per la nostra cultura i cinema...\u00A0 que és un espai nostre. 'Aquesta és la lluita per la nostra república, del cinema o del que sigui', ha sentenciat.

L'Acadèmia va crear aquest premi per reconèixer aquells professionals amb tota la vida dedicada al cinema i amb una trajectòria important en l'àmbit cinematogràfic. Dauder se suma així als tres membres d'honor nomenats en edicions anteriors dels Premis Gaudí (el director Josep Maria Forna, el cineasta Jaime Camino i l'actriu Montserrat Carulla) i als cinc nous membres anunciats la darrera setmana: Jordi Savall, Romà Gubern, José Antonio Pérez Giner, Antonio Isasi-Isasmendi i Joana Martí.