El polític republicà Ramon Fontdevila (Manresa, 1961) deixarà aquesta setmana la direcció del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC). La seva destitució es farà pública avui i el seu substitut -si no hi ha canvis de darrera hora- serà el terrassenc Lluís Puig, des del 2008 director artístic del Mercat de Música Viva de Vic i primer director de la Fira Mediterrània, del 1998 al 2000. Puig arriba a través de Xavier Solà, secretari general de Cultura de la Generalitat i, fins a final de desembre, regidor de Cultura de Vic. Puig torna al sector públic, al departament de Cultura i al CPCPTC, on ja havia treballat als anys 90.

Ramon Fontdevila, que tornarà a la docència, va ser nomenat director del CPCPTC el desembre del 2006 per l'exconseller Joan Manuel Tresserras, un càrrec institucional amb rang de director general. Fontdevila va substituir en el càrrec Ferran Bello, home de confiança de Caterina Mieras, que, curiosament, es va mantenir en el càrrec amb Ferran Mascarell, ara novament conseller de Cultura però, en aquesta ocasió, en el govern de CiU. El polític manresà va arribar al departament de Cultura després de ser primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura i de Turisme de l'Ajuntament de Manresa des del 1995.

Fontdevila ha estat un dels noms clau en l'organització de la Mediterrània, la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional, que se celebra a Manresa des del 1998, primer com a regidor de Cultura de la capital del Bages i, després, com a director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ens a través del qual va assumir la presidència del comitè executiu del certamen. El juliol del 2006, el Govern va aprovar la creació de la Fundació Privada Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional, Mediterrània, integrada pel departament de Cultura i l'Ajuntament de Manresa. La signatura de la constitució de la fira la van signar, el mes de setembre del mateix any, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l'alcalde Josep Camprubí.

Puig es farà càrrec, com en el seu dia va fer Fontdevila, de la promoció interna i de la projecció exterior de la cultura popular. Durant el seu pas pel CPCPTC, el polític manresà ha hagut de batallar per l'aplicació de la directiva europea que regula l'ús de la pirotècnia a les festes de cultura popular, com per exemple a la Patum de Berga. Ha estat, també, un dels principals promotors perquè els castells fossin declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el mes de novembre passat.

Ramon Fontdevila

Nascut a Manresa el 3 de novembre de 1961, Ramon Fontdevila ha estat vinculat des de jove a l'associacionisme. Va participar a l'escoltisme i a moviments parroquials fins que es va incorporar a l'associació de veïns del seu barri, on va col·laborar amb tota mena de projectes des de 1977 fins 1994. L'any 1981 participa a la creació de Tabola, un projecte d'animació cultural que programa quinzenalment espectacles de cançó, teatre i cinema a Manresa.

L'any 1984 es llicencia en Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1985 exerceix com a professor de català a diversos centres d'ensenyament secundari i, de 1987 a 1995, ho fa a l'institut Arraona de Sabadell, on exerceix diverses responsabilitats directives.