Una de les produccions catalanes més destacades de la 61ena edició de la Berlinale, el festival internacional de cinema que se celebra a la capital alemanya, és el documental de la cineasta catalana Isabel Coixet 'Escuchando al juez Garzón'. 'Pa Negre', d'Agustí Villaronga, també estarà present a la Berlinale i s'exhibirà al públic assistent. El film de Coixet competirà a la secció 'Special' del festival. La secció 'Panorama', que acull els nous treballs de directors coneguts, compta en aquesta edició amb dues produccions catalanes: 'Amador' del director madrileny Fernando León de Aranoa, i produïda per Reposado i Mediapro, i 'Medianeras', de Gustavo Taretto.

El film de Coixet és l'enregistrament d'una conversa entre el jutge Baltasar Garzón i l'escriptor Manuel Rivas en què 'es relata i s'analitza la situació' per la qual està passant el magistrat. La directora va voler mostrar la situació d'un jutge que 'no ha fet més que fer el seu treball amb rigor, amb passió i amb entusiasme', segons Coixet.

Una altra de les apostes catalanes és 'Amador' de Fernando León de Aranoa i produïda per Reposado i Mediapro. La pel·lícula tracta d'una jove immigrant amb problemes econòmics que té cura d'Amador, un home gran. L'actriu, Magaly Solier, va ser també la protagonista del film 'La teta asustada', un film premiat amb l'Ós d'Or a la Berlinale 2009 i dirigit per la directora peruana establerta a Barcelona, Claudia Llosa. Amador està interpretat per Celso Bugallo, que també ha aparegut, entre altres, a la pel·lícula 'Salvador Puig Antich'.

Dins de la secció 'Panorama' també hi serà present 'Medianeras' ('Sidewalls'), de Gustavo Taretto. El film, amb Pilar López de Ayala com a protagonista, narra la història de dos joves 'units i al mateix temps separats' per la ciutat de Buenos Aires.

La presència d'Isabel Coixet ja és gairebé un clàssic en el festival de la Berlinale. L'any 2003, el seu film 'My life without me' va ser una de les pel•lícules seleccionades, i el 2008 el seus films 'Elegy' i 'The secret life of words' van tornar a competir en la categoria principal del festival. En l'edició de l'any 2009, Coixet va formar part del jurat internacional del festival. L'any passat, per la 60ena edició de la Berlinale, la directora catalana va participar en una conferència al 'Talent Campus', una secció del festival dedicada als joves que s'inicien en el món del cinema.

Films per al públic

Una altra de les pel·lícules destacades a la Berlinale és 'Pa Negre', triomfadora al festival de San Sebastián, a l'última edició dels Premis Gaudí i nominada a 14 estatuetes als premis Goya. El film d'Agustí Villaronga no competeix en el festival, però s'exhibeix al públic amb dotze altres pel•lícules compten amb alguna participació catalana. Entre aquest selecció es troba 'Didi Hollywood', de Bigas Luna; 'Mil Cretins', de Ventura Pons; 'Atrocius' de Fernando Barreda Luna; 'Barcelona, socialite', de Mireia Ros; 'De gran vull ser soldat' de Christian Molina, o 'Blog', d'Elena Trapé.

També hi són presents 'Ocells de paper', d'Emilio Aragón; 'El gran Vázquez', d'Òscar Aibar; la pel·lícula en tres dimensions d'Àlex Colls 'La tropa de trapo'; 'Lo más importante de la vida es no haber muerto', dels directors Olivier Pictet, Pablo Martin Torrado i Marc Recuenco, 'Creuant el límit', de Xavi Giménez, i el vídeo promocional del film sobrenatural '11-11-11', de Darren Lynn Bousman i rodat a Barcelona.