Les vicissituds de les quatre columnes integrades en el projecte que l'arquitecte Puig i Cadafalch va dissenyar per al conjunt urbanístic de Montjuïc, el 1919, han estat recollides en una auca, amb versos del manresà Joan Vilamala i de Ramon Cuéllar, català resident a Lausana (Suïssa) i dibuixos de Jaume Gubianas, nascut a Navàs i que actualment viu a la capital del Bages. L'auca ha estat editada per La Xarxa, associació d'entitats cíviques i culturals dels Països Catalans, que ha estat la impulsora de la recuperació de les columnes, que es van inaugurar diumenge amb la presència del President de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Tot i que l'edició s'ha fet sense ànim de lucre, les auques impreses es van posar a la venda durant l'acte d'inauguració a la parada que hi va muntar La Xarxa, en la qual també es podien trobar llibres i postals commemoratius.

Vilamala celebra "l'oportunitat i coincidència" d'haver pogut editar l'Auca de les Quatre Columnes Catalanes amb motiu de la seva recuperació, després de 83 anys d'absència en haver estat enderrocades el 1928 pel dictador Primo de Rivera perquè eren un símbol de catalanitat. El manresà, autor dels versos de més de 150 auques en solitari i d'una quinzena més amb el seu deixeble Ramon Cuéllar, remarca que ha estat una nova ocasió per reivindicar que les auques "són un gènere viu al segle XXI, perquè s'ajusta a moltes efemèrides. La sort ha estat que ha agradat i hi ha hagut l'interès perquè es pugui publicar".

El que han acabat sent 24 vinyetes amb versos com "que les columnes d'ahir/ les volem avui i aquí!" va començar sent una idea de Cuéllar, a la qual es va integrar Vilamala. Els dos autors es van conèixer fa uns anys via Internet. Un cop lligada l'edició, van sumar el dibuixant Gubianas al projecte.