El projecte de recerca i d'investigació sobre la història del moviment obrer i del sindicalisme al Bages, i el paper que van jugar CCOO i UGT en la lluita sindicat, ha obert, de moment, el darrer capítol amb l'edició d'un quadern didàctic. El material ja s'ha començat a distribuir per tots els instituts públics i privats de la comarca, i s'adreça als estudiants de secundària, especialment de 4t d'ESO i 2n de batxillerat. Se n'han editat 500 exemplars i cada centre en rep 4; la resta, es posaran a la venda.

El quadern, que signen la periodista i historiadora Gal·la Garcia i el professor de secundària i també historiador Jaume Serra, ha estat editat per Zenobita dins la col·lecció "Bages, una història per conèixer", i vol apropar als estudiants el sindicalisme i el seu paper en la societat per comprendre el funcionament del món del treball i la funció dels sindicats en la lluita per la democràcia i l'autogovern. De moment, segons explicava ahir en la presentació del quadern Àngel Benito, delegat d'ensenyament de CCOO, els centes "han rebut molt bé aquesta iniciativa" que suposa que en el món educatiu "es tingui en compte aquesta part de la nostra història".

El quadern es basa en el llibre que Garcia va editar l'any passat, titulat El moviment obrer a la comarca del Bages (1939-1982). El paper de CCOO i UGT en la lluita sindical. Aquest llibre va ser el primer pas d'un projecte global per recuperar la memòria històrica que es va engegar el juliol del 2009 i que ha estat impulsat per CCOO i UGT Bages-Berguedà, l'Ajuntament de Manresa, el Memorial Democràtic i el Centre d'Estudis del Bages. A més del quadern didàctic i el llibre, el projecte es complementa amb el documental d'Aleix Muñoz i Gal·la Garcia Les pàgines que hem passat; i una exposició estrenada a Manresa i que ara itinera per la comarca. El punt i seguit seria el darrer pas del projecte: la creació d'una pàgina web amb tota la documentació, que, actualment, encara no ha rebut el finançament per dur-la a terme.

Per a Garcia, el que interessa, finalment, és que a través de diferents formats (llibre, quadern didàctic, DVD, exposició i futura web) "la història del moviment obrer arribi a la major quantitat possible de persones perquè tinguin la possibilitat de conèixer-la". L'editor de Zenobita, Josep Antoni Serra, subratllava la "simbiosi" entre recerca (Gal·la Garcia) i docència (Jaume Serra) a l'hora d'elaborar el material del quadern. El treball, com explicava ahir Serra, està dividit en quatre apartats: Temps de dictadura; Escletxes de llibertat; Esquerdant la dictadura; i Llibertat, Aministia i Estatut d'Autonomia, que inclouen textos provinents de fonts escrites i orals i activitats per als alumnes. El solucionari està penjat a la web de Zenobita. Serra va destacar, precisament, la importància de la història oral com a font per a la història i el quadern com a "eina" per al professorat.

Per a l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, el quadern troba el seu valor en el mateix fet d'arribar al estudiants com a matèria d'aprenentatge.