Contenció obligada per una crisi interminable i aposta renovada pels títols de temàtica local són els dos trets principals de la producció de les cinc editorials del Bages i el Berguedà de cara a la diada de Sant Jordi, que se celebrarà dissabte vinent amb tota normalitat si les primeres previsions de mal temps no ho espatllen. Segells de dimensions mitjanes com el manresà Angle i el berguedà L'Albí, aquest darrer en l'any de les seves noces d'argent, han reduït considerablement el volum de novetats, i altres, com el berguedà La Patumaire, el santvicentí Farell i el manresà Zenobita, continuen fidels a un tipus de llibre pensat per a segments de mercat minoritaris però constants, tant en un sentit territorial com temàtic.

Fa dos anys, Angle va treure 15 novetats i enguany arriba a la festa del llibre amb 6. Els llibreters han rebut menys propostes del segell manresà els darrers dies, però la voluntat de la firma no és perdre presència, sinó allargar la vida útil de les novetats de Nadal i, per aquest motiu, signaran llibres autors com el periodista Toni Cruanyes (De Tony Blair a Zapatero), Encarnació Martorell (Cartes d'amor i de dol) i el novel·lista Ruben Intente (Mapa mut). En temps d'estretors pressupostàries, les editorials estiren tant com poden els èxits precedents.

El títol més recent d'Angle a sortir a la venda és Paraules d'amor, de Víctor Amela i Roser Amills. Una proposta singular consistent a plasmar la visió que sobre l'amor tenen 101 personalitats de la vida pública del país, expressada tant amb textos i cançons com dibuixos i fotografies. Un dels llibres que més rebombori ha aixecat els darrers mesos és Pare Manel, del periodista Francesc Buxeda. Un relat en el qual el capellà Manel Pousa admet que va ajudar a avortar una noia per evitar-li mals majors. La revelació d'aquest fet i altres opinions sobre la seva vida, com la relació no carnal que manté amb una dona, li han valgut greus crítiques de la jerarquia catòlica.

En el terreny de la narrativa, Angle arriba a Sant Jordi amb L'olor del mal, de Lluïsa Forrellad, una intriga ambientada a la Roma seductora i canalla del 1951, i A la caça de la dona, de James Ellroy, el reconegut autor de LA Confidential i La dalia negra. Bojos pel futbol, una visió humorística de l'esport que mou més passions, a càrrec del dibuixant berguedà Jaume Capdevila, Kap, i la quarta edició ampliada de Fantasmes de Barcelona, de Sylvia Lagarda-Mata, completen el catàleg d'Angle.

La Catalunya central és la protagonista de les novetats de Zenobita amb Un hospital de 750 anys com a cap de cartell. Una obra rellevant de l'arxiver Marc Torras que fa un recorregut per la història de l'Hospital de Sant Andreu de Manresa. Sense sortir del Bages, Zenobita aporta dos títols més: Un capellà que viu, escriu i prega, recull d'opinions del mossèn navarclí Florenci Costa; el quadern didàctic El moviment obrer i sindical al Bages (1939-1982), de Gal·la García i Jaume Serra, i el conte infantil Sàlix i els sentits, de Roser Rojas (il·lustracions) i Joan Ros (text). En clau berguedana, Roger Cortina és l'autor de Capelles de Queralt. La darrera proposta és Llegendes i veritats, una nova producció sobre folklore i tradició del manresà Lluís Grifell.

Farell Editors presenta un catàleg amb nou llibres, un any més dedicat a la difusió del patrimoni etnogràfic i històric del país. El segell de Sant Vicenç de Castellet fa una aposta forta per El contraban de frontera al Pirineu català. Històries i testimonis, amb 35 experiències orals de les comarques pirinenques, escrit per Josep Albert Planes. L'historiador barceloní també signa El general Moragues i la fortalesa de Castellciutat. La guerra de Successió a la Seu d'Urgell, un estudi inèdit sobre una edificació militar que dominava un territori extens, i La sotsvegueria del Lluçanès (1611-1716), un treball sobre el quart centenari de la implantació d'una divisió administrativa que va durar un segle.

Dones catalanes llegendàries, de Joan Soler i Amigó; 55 campanars singulars, de Delfí Dalmau; La cuina de Cerdanya, de Maria Rosa Molins; El Priorat. 19 excursions per valls i muntanyes, de Raimon Rovira i Àngels Martín; Contes màgics de la Mediterrània, de Montserrat Cendra (text) i Begonya Molins (il·lustració); Pedraforca màgic, d'Isabel Artero, completen la relació de novetats de Farell.

Edicions de l'Albí celebra enguany el 25è aniversari i una de les primeres iniciatives en marxa és la nova col·lecció L'infern de l'americana, amb la qual el segell berguedà vol recuperar títols destacats del seu fons, com L'Albí, de Ramon Vinyes, i Terra de ningú, de Duong Thu Huong, els dos primers números ja a la venda d'una sèrie amb preus reduïts.

En el capítol de novetats també hi ha Repensant Catalunya, d'Albert Fargas, un funcionari del departament de Cultura de la Generalitat que aporta 10 propostes per arreglar això de Catalunya, si és que es pot arreglar, en clau d'humor. Per la seva part, Montserrat Ribas, mestra i diplomada en Treball Social, firma Fer-se gran, una reflexió vivencial sobre la vellesa. Altres títols recents són Tothom a terra!, de Llorenç Capdevila; El poeta i els llunàtics, de G.K. Chesterton; Els noms populars de núvols, boires i vents al Berguedà, de Maria Estruch; Paraules sobre paraules, de Climent Forner; Un fil de veu, de Rossend Sellarés, i La segona ombra, de Maria Wallace.

La Patumaire Edicions es presenta a la cita de Sant Jordi amb set títols que donen mostra d'un catàleg heterogeni, amb la novetat de la col·lecció Pipioli de literatura juvenil. Les dues obres d'estrena d'aquesta aventura són Les aventures d'en Ton i la Colla a la Vall de Lillet, de Josefina Elias, i El secret de la Patum, escrita per l'historiador Albert Rumbo i il·lustrada per Laura de Castellet. En el camp de la novel·la, La Patumaire publica Designios de una guerra, de Gracia Pérez, i Pasaje de ida, d'Ana Maria Madrid, dos relats sobre la superació personal davant l'adversitat. També hi ha La cuina del tabaler petit, d'Alberto Prat, i Què hi ha per sopar?, de Laura Isabel Arranz, i Història de un hormiguero, la traducció al castellà de l'obra de Susanna Carpi.

Des de Martorell, l'editorial Adesiara posarà als taulells de novetats quatre obres clàssiques traduïdes al català. Dos títols de l'antiguitat grega i llatina com Els mèrits de les dones, de Plutarc, i Art d'enamorar, d'Ovidi, respectivament, un recull poètic de l'autor britànic Rupert Brooke (Poemes), i dues peces de Puixkin aplegades en un sol volum, Relats del difunt Ivan Petróvitx Belkin / La dama de piques.

Publicacions de l'Abadia de Montserrat manté el gust per la publicació de contes adreçats als lector més petits: La llegenda de Sant Jordi, de Roser Rimbau; Sol, solet, de Sebastià Serra; Roses i dracs, de Núria Albertí i Mercè Blanes; 3 contes de Sant Jordi, d'Enric Gomà;

Poemes i cançons de Sant Jordi, de J. Manel Pagan i Max, i Aragi, la dona d'aigua, de Marta Romera. Un altre títol destacat del catàleg del segell montserratí és Viure la vida amb filosofia, del polític i escriptor llatí Ciceró, de qui es mostren vint-i-cinc sentències amb il·lustracions d'Amèrica Sánchez. També ha sortit L'exili republicà: política i cultura, vinculat a les Illes Balears.