E

l debut absolut de la Camerata Bacasis, una nova formació cambrística per a músics amateurs, va ser tota una sorpresa que va omplir de gom a gom l'auditori del Conservatori de Manresa, divendres al vespre.

La formació presentava una producció tanguística amb obres d'Astor Piazzola. Es tractava, doncs, d'un repte agosarat per a tan jove formació, tenint en compte l'exigència tècnica de les partitures triades. Però no hi ha objectiu massa elevat quan la il·lusió és el motor que mou la màquina.

El director, el sempre atent Jordi Coll, va insuflar coratge al grup i va saber treure'n moments d'extraordinària ductilitat i força emotiva. A més, la sofisticada proposta visual anava molt més enllà de la simple interpretació cambrística i, tant la indumentària dels músics com les projeccions de videoart durant tota l'actuació van ajudar a vestir el producte final, traient ferro als compassos amb més porcellana de l'obra.

Les imatges del mateix Piazzola explicant alguns passatges significatius de la seva vida, entre peça i peça, acostaven l'espectador d'una manera natural i amena a la monumental obra del compositor argentí. Finalment, la col·laboració de luxe de l'acordionista Manel López, que va tocar exquisidament la part de bandoneó a l'ultima peça del concert, va fer brillar una orquestra que ja d'entrada oferia prou elements sensibles i suggeridors. Va ser, en definitiva, un debut esperançador d'una formació que propiciarà grans estones de gaudi en el futur. La gran ovació que van rebre al final de l'audició així ho confirmava.